acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
EUROCONSUMATORI » Noi regulamente privind aditivii


Utilizarea aditivilor[1]în alimente va deveni în curând mai sigură şi mai transparentă decât în prezent datorită a două acte legislative adoptate de Comisia Europeană.


[1]Aditivii alimentari sunt substanțe care se adaugă la alimente dintr-o varietate de motive tehnice - precum conservarea, stabilizarea, colorarea, îndulcirea.

 

 

Ziua de astăzi reprezintă un moment important în eforturile noastre de consolidare a siguranţei alimentare în Uniunea Europeană,” a declarat John Dalli, comisarul pentru sănătate şi consumatori. „Adoptarea a două regulamente privind aditivii va spori capacitatea de decizie a cetăţenilor şi, deopotrivă, a industriei, deoarece vor face ca tuturor celor interesaţi să le fie mai uşor să ştie exact care sunt aditivii autorizaţi în produsele alimentare,” a adăugat el. „În esenţă, aceasta înseamnă un cetăţean mai bine informat şi, în acelaşi timp, o industrie alimentară a UE dotată corespunzător pentru a introduce noi produse inovatoare şi sigure,” a concluzionat comisarul Dalli.

 
 

Prima se referă la aditivii din produsele alimentare şi va intra în vigoare în iunie 2013 (această perioadă de graţie pentru aplicare a fost considerată necesară pentru a permite industriei alimentare a Uniunii să se adapteze la noile norme). Această listă, care este, de asemenea, disponibilă într-o bază de date online (https://webgate.ec.europa.eu/sanco_foods/?sector=FAD), va permite consumatorilor, operatorilor din sectorul alimentar şi autorităţilor de control să identifice cu uşurinţă aditivii care sunt autorizaţi într-un anumit produs alimentar.

Cea de-a doua listă priveşte aditivii din ingredientele alimentare, cum ar fi alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive şi se va aplica după 20 de zile de la data publicării în Jurnalul Oficial al UE.

Instituirea celor două liste reprezintă un pas important în punerea în aplicare a Regulamentului-cadru (CE) nr. 1333/2008  privind aditivii alimentari, adoptat în decembrie 2008.

 
 

Transparenţă

Transparenţa reprezintă un beneficiu important al noii legislaţii. Utilizările autorizate ale aditivilor sunt, de acum înainte, enumerate în funcţie de categoria de produse alimentare la care pot fi adăugaţi. Comisia consideră că aceasta este o îmbunătăţire importantă în comparaţie cu vechile liste care erau dispersate în mai multe anexe la trei directive diferite.

Noua listă face să fie foarte clar, de exemplu, că la unele categorii de alimente sunt autorizaţi foarte puţini aditivi sau chiar sunt complet interzişi. Aşa se întâmplă, de exemplu, în cazul iaurtului nearomatizat, al untului, al compotului, al pastelor făinoase, al pâinii simple, al mierii, al apei şi al sucului de fructe.

În alte categorii, de regulă cele privind produse alimentare cu grad înalt de prelucrare – precum, de exemplu, dulciurile, snackurile, sosurile şi băuturile aromatizate – se autorizează un număr mare de aditivi.

În plus, lista de aditivi care pot fi adăugaţi la alţi aditivi, enzime, arome şi substanţe nutritive va face ca expunerea la aditivi prin aceste ingrediente să rămână limitată.

 
 

Ce alte schimbări apar ca urmare a noilor dispoziţii legislative

Pe lângă instituirea celor două liste, noua legislaţie prevede, de asemenea:

  • condiţii bine determinate în care se pot adăuga aditivi la alimente;
  • o împărţire a alimentelor în categorii cu aditivii enumeraţi într-o manieră clară, în funcţie de categoriile de alimente la care pot fi adăugaţi;
  • un program pentru deplina reevaluare a siguranţei tuturor aditivilor autorizaţi;
  • orientări şi instrucţiuni clare pentru solicitanţii de noi utilizări de aditivi alimentari.
 
 

Context general privind aditivii

Condiţiile generale de utilizare a aditivilor alimentari au fost stabilite de Parlamentul European şi de Consiliu prin regulamentul-cadru din 2008 şi rămân în vigoare. Prezentul regulament stabileşte cadrul general, principiile şi obiectivele la care se referă întreaga legislaţie specifică pentru aditivi. Acesta cere ca utilizarea aditivilor să fie sigură, justificată din punct de vedere tehnologic, să nu inducă în eroare consumatorul şi să prezinte avantaje şi beneficii pentru consumator.

 
 

Reevaluarea aditivilor

În martie 2010, Comisia a adoptat un program pentru reevaluarea tuturor aditivilor alimentari autorizaţi. Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară (EFSA) trebuie să reevalueze toţi aditivii până în 2020. Stabilirea priorităţilor de reevaluare se face pe baza datei la care un aditiv alimentar a fost evaluat ultima dată, a disponibilităţii unor noi informaţii ştiinţifice, a gradului de utilizare a unui aditiv alimentar şi a expunerii oamenilor la acesta.

Coloranţii alimentari sunt primii pe lista de priorităţi. Şaptesprezece coloranţii au fost deja reevaluaţi. Pentru trei dintre aceştia, Comisia a propus deja niveluri de utilizare revizuite, având în vedere că EFSA consideră că expunerea la aditivii respectivi poate fi prea mare pentru anumite grupuri de consumatori.

Datorită unor noi informaţii ştiinţifice, se acordă prioritate mai mare îndulcitorului aspartam, care va fi reevaluat până în septembrie 2012.

 
 

Orientări şi instrucţiuni

În martie 2011, Comisia a adoptat o măsură prin care se precizează datele necesare pentru autorizarea unei noi utilizări pentru un aditiv. Acestea includ datele toxicologice pentru evaluarea riscurilor şi informaţii care să demonstreze că utilizarea aditivului este justificată din punct de vedere tehnologic, poate prezenta beneficii pentru consumator şi nu va induce în eroare.

Pentru a-i ajuta pe viitorii solicitanţi, Comisia a elaborat un ghid practic, disponibil pe internet (http://ec.europa.eu/food/food/fAEF/authorisation_application_en.htm). Acesta va permite solicitanţilor să prezinte dosare complete care pot fi gestionate eficient. Comisia este convinsă că astfel se poate stimula inovarea responsabilă în industria alimentară.

 
 

Un exemplu de astfel de produs inovator este îndulcitorul natural, glicozide derivate din steviol, obţinute din planta Stevia ribaudiana. Comisia a adoptat astăzi şi un regulament prin care se autorizează utilizarea acestuia în mai multe categorii de produse alimentare.

EFSA a fost solicitată să evalueze siguranţa substanţei. Agenţia a concluzionat că îndulcitorii nu sunt cancerigeni, genotoxici sau asociaţi cu orice toxicitate reproductivă/de dezvoltare şi a stabilit o doză zilnică acceptabilă (DZA) de 4 mg/kg greutate corporală/zi. Estimările prudente ale expunerii la glicozidele derivate din steviol atât la adulţi, cât şi la copii, sugerează că este probabil ca DZA să fie depăşită la nivelurile maxime de utilizare propuse.

Pentru a se asigura că expunerea este sigură pentru consumator, utilizările solicitate şi nivelurile de utilizare au trebuit să fie revizuite. Regulamentul adoptat astăzi oglindeşte rezultatul acestui proces.

 

Pagini Utile

Adaugat: Luni, 14 Noiembrie 2011, 15:06:03
Autori: Comisia Europeană


Alte articole din Euroconsumatori:

» Un european din trei se declară nemulţumit de companiile de electricitate şi gaz.
» Tarife mai reduse pentru serviciile de roaming, începând cu 1 iulie 2009
» Undă verde pentru liberalizarea pieţei de energie electrică şi a gazelor naturale
» Rezerve minime de petrol şi produse petroliere
» Sondaj - chestionar Ziua Consumatorilor - răspunsuri
» Ziua Consumatorilor 2010
» COMUNICAT DE PRESA - ACER
» Sondaj între tinerii botoşăneni: Suntem consumatori europeni?
» Audio - Întrebări APC Botoşani şi răspunsuri la Roşia Montană
» Introducerea ţigărilor cu „capacitate redusă de incendiere” (CRC)
» Noi reguli de etichetare pentru sucuri şi nectaruri
» Buletin Euro-Consumatori Botoşani
» GHIDUL CONSUMATORULUI pentru UEFA EURO2012 POLONIA ŞI UCRAINA
» Noua Agendă a consumatorilor europeni
» Un plan pentru o mai bună protecţie a consumatorilor
» Calatorind prin Europa 2012 - 2013
» Calatorind prin Europa 2012 - 2013
» Scandalul cărnii de cal în atenția Comisiei Europene și a Parlamentului European
» falsele oferte gratuite, publicitatea de tip capcană și deturnare”
» UE vine în sprijinul consumatorilor de produse ecologice
» Peste 3.000 de terapii noi pentru cancer se află în cercetare şi dezvoltare
» Drepturile consumatorilor în călătoria cu avionul
» PE şi protecţia consumatorilor de credite
» Consumatori: Cum alegem ouăle, carnea de miel si cozonacul?
» Recomandări de la Comisia Europeană privind mecanismele de acțiune colectivă în despăgubire în statele membre
» Probleme ale consumatorilor la nivel european, național și local
» Sesiune de informare la Intercontinental: pachet de norme mai inteligente pentru alimente mai sigure
» Sondaj UE: Românii nu prea cred în ce scrie pe etrichete
» Grafice: Drepturi noi pentru 120 de milioane de turiști în Europa
» Lista companiilor aeriene cu interdicții și restricții de zbor în UE
» TABEL - De la 11 iulie pe piața UE: Regulamentul privind produsele cosmetice
» Energia: o aprovizionare sigură şi durabilă, la preţuri corecte
» Măsuri împotriva creșterii prețurilor și costurilor energiei
» Raport privind alimentația în școlile din UE
» Cardul european de asigurări de sănătate
» Campania Fii un pacient activ!
» Cum să închiriezi o cameră de hotel în Uniunea Europeană

Comentarii:

Travispl a scris, Sambata, 14 Noiembrie 2015, 01:07:39 :

I received much of things.
Low price no presc drugs in buy paxil online online shop.

DavidA.Y. a scris, Sambata, 14 Noiembrie 2015, 05:35:57 :

This is a very informative description.
For purchase good meds click to website online shop.

CaleosA.H. a scris, Luni, 25 Ianuarie 2016, 15:04:19 :

I received learned a lot of cognitive.
Writing your essay the professional as Essay Service soon as possible.

MartinS.N. a scris, Marti, 26 Ianuarie 2016, 03:46:10 :

This is a very informative description.
Best company for writing 100% quality homework for students in buy essay online of any subject.

VanyaD.F. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:03:31 :

It`s is a very informative paper.
In online medication good price for drugs. See more to buy beclate inhaler online shop.

StemM.Z. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:59:45 :

I have learned a lot of new things.
Low price no needed prescription drugs in buy verapamil site.

BeskinB.O. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 07:23:54 :

I have learned a lot of of informative.
Purchase cheap meds you can on cheap atenolol

VanyaN.Q. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 17:04:33 :

I have many of cognitive.
For buy cheapest med click to buy actos website. Order low drug you can on buy praziquantel Order low drug you can on diltiazemhci online

CaleosP.V. a scris, Duminica, 19 Februarie 2017, 20:07:28 :

It`s is a very informative paper.
For buy good medicines click to nitrofurantoin ohne rx site. We offer low drug in website shop. Order cheap meds you can on malegra dxt sin receta

Alte articole
» Din EUROPARLAMENT: Galerii foto - Parlamentul European
» Din EUROPARLAMENT: Infografice - Parlamentul European
» Din CăUTăM PARTENERI : Greece: Crisis Observatory
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Ziua Europei cu Reţeaua Europe Direct România
» Din CETățENIA EUROPEANă: Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Concurs de lectură
Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Euro-mărțișoare 2013
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Ziua Europei 2012 la Botoşani
» Din COMISIA EUROPEANă : Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Super Euro Direct, 17 mai
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
Broşură editată de Comisia Europeană
» Din COMISIA EUROPEANă : Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
Azi, la Reprezentanţa Comisiei Europene
» Din ULTIMA ORA: Audierea lui Dacian Cioloş
La Parlamentul European
» Din ULTIMA ORA: Preambul: Audierea lui Dacian Cioloş
» Din MAI 2009: Expoziţia virtuală STUDE
» Din APRILIE 2009: Parteneriate europene
» Din MARTIE 2009: Ştafeta TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA
Comunicat de lansare
» Din MARTIE 2009: Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
Despre drepturile consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Conferinţa de presă
De Ziua Consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Martisoare electorale europene
Acţiune a Centrului Europe Direct Botoşani sub deviza: Alegeri Europene - TU DECIZI!
» Din FEBRUARIE 2009: Seminar la Hotel Hilton Bucureşti
Centrele de informare EUROPE DIRECT
Unica responsabilitate pentru continutul site-ului revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in site.