Puncte esenţiale ale sesiunii plenare: Strasbourg, 12-15 septembrie 2011
Cu roşu dezbateri care ne interesează direct
- Frontex - un control mai eficient al frontierelor UE
- Energie: comercianții angro de energie vor trebui să publice acordurile încheiate
- Dezbatere privind criza zonei euro
- Poziția Consiliului cu privire la bugetul pentru 2012
- Libia, Siria și foametea din Africa de Est
- Lupta împotriva corupției în statele UE
- Protejarea stocurilor în Marea Neagră
- Mediul înconjurător și drepturile cetățenilor - priorități ale Comisiei pentru petiții
- Medierea în justiție: costuri mai mici și economie de timp
Frontex - un control mai eficient al frontierelor UE
Echipe europene de polițiști de frontieră vor controla frontierele externe ale UE cel mai târziu la sfârșitul anului 2011. Un inspector special va asigura că drepturile fundamentale ale UE sunt respectate în acțiunile întreprinse de către agenția pentru controlul frontierelor Frontex. În acest scop, Parlamentul European va vota asupra modificărilor propuse pentru mandatul Frontex.
Energie: comercianții angro de energie vor trebui să publice acordurile încheiate
Noi reguli pentru a preveni abuzurile în comercializarea angro de energie, care să protejeze astfel consumatorii finali, vor fi supuse votului miercuri. Comercializarea angro va fi monitorizată în mod independent la nivelul întregii Uniuni Europene, pentru a permite statelor membre să prevină și să pedepsească comportamentul anticoncurențial.
Dezbatere privind criza zonei euro
În prima parte a zilei de miercuri, Parlamentul va dezbate cu președintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso și reprezentanți ai Consiliului ultimele evoluții ale crizei din zona euro. Extinderea mecanismului de salvgardare, soluții pe termen lung necesare pentru stabilitatea zonei euro, precum euro-obligațiunile, se vor afla în centrul dezbaterii.
Poziția Consiliului cu privire la bugetul pentru 2012
Consiliul UE - miniștrii de finanțe - va prezenta miercuri la Strasbourg poziția acestei instituții cu privire la bugetul european pentru anul 2012. Consiliul solicită limitarea majorării bugetului la 2,9% pentru angajamentele bugetare (previziuni pe termen lung) și la 2,02 pentru plăți (sumele care vor fi efectiv cheltuite în 2012). Comisia propusese limite de 3,7% și respectiv 4,9%.
Libia, Siria și foametea din Africa de Est
Deputații vor dezbate miercuri după-amiază ultimele evoluții din Libia și Siria, analizând modalitățile de sprijin pentru poporul libian și de participare la reconstrucția țării. UE a interzis de curând importurile de petrol din Siria, ca răspuns la represiunea protestatarilor pro-democrație de către Președintele Bashar al-Assad.
Lupta împotriva corupției în statele UE
Deputații europeni solicită Comisiei și Consiliului să asigure un angajament politic ferm din partea tuturor statelor membre UE în ceea ce privește lupta împotriva corupției și o mai bună aplicare a legislației împotriva acestui tip de infracționalitate. Potrivit pachetului anti-corupției prezentat în luna iunie de către Comisia Europeană, costul corupției pentru economia UE este de 120 de miliarde de euro pe an, o sumă aproape echivalentă cu bugetul anual al Uniunii.
Protejarea stocurilor în Marea Neagră
Deputații vor dezbate protecția stocurilor de pește din Marea Neagră. Ei vor analiza măsurile necesare, precum o cooperarea mai susținută cu Rusia, Turcia sau alte state riverane, planuri multianuale de cooperare și un nou organism regional pentru pescuitul local.
Mediul înconjurător și drepturile cetățenilor - priorități ale Comisiei pentru petiții
Protejarea mediului înconjurător și respectarea drepturilor fundamentale ale cetățenilor rămân prioritățile Comisiei pentru petiții, potrivit raportului de activitate care va fi supus la vot miercuri, în plenară. Această comisie ar trebui să joace un rol cheie în ceea ce privește inițiativa legislativă cetățenească în UE, subliniază deputații, solicitând de asemenea crearea unui portal web special pentru a crește vizibilitatea petițiilor.
Medierea în justiție: costuri mai mici și economie de timp
Legislația UE privind utilizarea medierii ca alternativă la procesele judiciare a avut rezultate importante, permițând cetățenilor să își rezolve problemele cu costuri mai mici și în timp mai scurt, se arată în rezoluția PE care va fi supusă la vot săptămâna viitoare. Italia, Bulgaria și România sunt menționate în text ca state în care utilizarea medierii a avut rezultate pozitive.
Mai multe informații
Proiect de ordine de zi
EuroparlTV
EP Live
Serviciul de presă al Parlamentului European
Serviciul audiovizual al Parlamentului European