Execuția iraniano-olandezei Zahra Bahrami a fost condamnată în mod ferm de Parlamentul European într-o rezoluție votată joi, 10 martie. Relațiile viitoare UE-Iran, inclusiv posibile noi sancțiuni, ar trebui să se concentreze nu numai pe dosarul nuclear, dar și pe abuzurile privind drepturile omului înregistrate după alegerile prezidențiale din 2009, au subliniat deputații.
În rezoluția elaborată de deputatul Bastiaan Belder (EFD, NL), membrii Parlamentului European se declară consternați cu privire la faptul că "autoritățile iraniene i-au refuzat dnei Bahrami accesul la asistență consulară și că nu i-au asigurat un act de justiție transparent și echitabil". Eurodeputații solicită de asemenea Înaltului Reprezentant pentru afaceri externe Cathrine Ashton să aducă în discuție cazurile lui Sakineh Mohammadi Ashtiani și al lui Zahra Bahrami în contactelor cu autoritățile iraniene.
Uniunea Europeană trebuie să elaboreze o nouă strategie privind Iranul, care să depășească cadrul dosarului nuclear și să abordeze situația drepturilor omului din Iran și rolul jucat de această țară pe plan regional. Deputații solicită miniștrilor de externe ai statelor membre impunerea de sancțiuni împotriva oficialităților iraniene considerate responsabile pentru implicarea în abuzurile privind drepturile omului comise în Iran din momentul controversatelor alegeri prezidențiale din iunie 2009, măsuri similare celor adoptate de SUA în septembrie 2010.
Amenințarea nucleară iraniană
Privitor la refuzul Iranului de a coopera pe deplin cu AIEA (Agenția Internațională pentru Energie Atomică), consecința logică a necooperării este impunerea unor sancțiuni suplimentare, consideră deputații. Ei solicită de asemenea Înaltului Reprezentant Ashton să evalueze impactul și eficiența măsurilor restrictive aplicate de UE. Deputații subliniază însă faptul că aceste măsuri vizează oficialitățile iraniene și nu trebuie să aibă efecte negative asupra populației în general.
Pedeapsa cu moartea: un record trist
Parlamentul regretă faptul că numărul execuțiilor în Iran a fost, în 2009, cel mai ridicat din ultimii zece ani, Iranul fiind astfel, la nivel mondial, țara cu cel mai mare număr de execuții raportat la numărul de locuitori. Membrii Parlamentului solicită guvernului impunerea unui moratoriu privind execuțiile și abolirea definitivă a execuțiilor minorilor.
Tensiunile sociale
Deputații europeni iau act de mișcările populare care au urmat alegerilor prezidențiale din 2009 și care demonstrează aspirațiile poporului iranian pentru o schimbare democratică. Situația internă din Iran a continuat să se deterioreze, iar Președintele Ahmadinejad continuă o politică radicală antioccidentală și împotriva Israelului. Membrii PE avertizează că dezvoltarea unui rol tot mai proeminent al Gărzii Revoluționare Iraniene în societatea iraniană ar putea duce la escaladarea violenței și oprimarea opozanților politici.
Procedură: rezoluție non-legislativă
Mai multe informaţii
Textele adoptate vor fi disponibile aici (selectați 10 martie 2011)
Înregistrarea video a dezbaterii (selectați 10 martie 2011)
Profilul raportorului Bastiaan Belder (EFD, NL)
Serviciul de presă al Parlamentului European