CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI » Drepturile dumneavoastră în calitate de consumatorBroşură editată de Comisia Europeană
Europa în mişcare
Comisia Europeană
Direcţia Generală Comunicare
Manuscris finalizat în februarie 2007
Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
Cum vă apără interesele Uniunea Europeană
În Uniunea Europeană puteţi cumpăra oriunde doriţi în căutarea celor mai bune produse şi servicii la cele mai mici preţuri, fără a trebui să vă mai preocupaţi de vamă, taxe sau, în zona euro, de cursurile de schimb.
Numărul de persoane care fac cumpărături în afara graniţelor şi prin internet este în permanentă creştere. UE vizează asigurarea protecţiei drepturilor dumneavoastră în calitate de consumator, indiferent de locul de unde decideţi să cumpăraţi.
Uniunea Europeană
Cuprins
Consumatori în inima Europei
Siguranţa produselor
Garanţiile produselor
Servicii financiare şi credite de consum
Transparenţa preţurilor
Clauze contractuale practici comerciale abuzive
Pachete de servicii turistice
Multiproprietatea
Transportul aerian
Siguranţa alimentară
În caz de probleme
Călătoria cu animale de companie
Ajutăm consumatorii să se ajute singuri
Consumatori în inima Europei
Uniunea Europeană (UE) deţine o piaţă deschisă care cuprinde 27 de ţări şi peste 490 milioane de consumatori. Aceasta vă oferă posibilitatea de a avea acces la o gamă largă de produse şi servicii şi de a cumpăra produse la cele mai competitive preţuri, fără a vă preocupa de vamă, de taxe iar în cadrul zonei euro, de cursurile de schimb.
Însă poate nu profitaţi la maxim de oportunităţile oferite de piaţa unică.
Poate nu aveţi încă încredere în achiziţionarea bunurilor şi serviciilor din altă ţară din UE sau prin internet.
Protecţia consumatorilor, a intereselor şi a siguranţei lor reprezintă o parte esenţială a obiectivului general al UE, acela de a ameliora calitatea vieţii tuturor europenilor. Din acest motiv UE se străduieşte să se asigure că, indiferent de ce aţi decis să cumpăraţi şi oriunde aţi fi în cadrul UE, sunteţi protejaţi prin principiile cheie de bază ale protecţiei consumatorilor.
Aceste principii reprezintă drepturile minime de protecţie a consumatorilor, iar ele trebuie să existe în toate ţările UE. Cu toate acestea, unele ţări ar putea face mai mult. UE lucrează la îmbunătăţirea acestor drepturi şi se asigură că sunt la fel de bune şi se aplică la fel de eficient în toată Europa.
Încrederea consumatorului este esenţială în cadrul unei Uniuni Europene competitive şi prospere!
Prin intermediul acestei broşuri veţi afla mai multe despre ceea ce face UE pentru dumneavoastră în calitate de consumator european, despre cum vă apără drepturile şi interesele şi despre cum vă puteţi susţine drepturile în caz de probleme. Această broşură a fost gândită ca un mic ghid practic care să răspundă câtorva dintre cele mai frecvente întrebări adresate Comisiei de către consumatori referitor la drepturile lor. Pentru a afla mai multe despre situaţia specifică din ţara dumneavoastră, contactaţi organizaţiile naţionale ale consumatorilor.
Zece principii de bază ale protecţiei consumatorilor în cadrul UE
1. Cumpăraţi orice doriţi, oriunde doriţi
2. În cazul în care nu funcţionează, returnaţi-l
3. Standarde înalte pentru siguranţa alimentelor şi a bunurilor de consum
4. Informaţi-vă asupra a ceea ce mâncaţi
5. Contractele trebui să fie echitabile faţă de consumatori
6. Uneori consumatorii se pot răzgândi
7. Facilitarea posibilităţii de a compara preţurile
8. Consumatorii nu trebuie să fie induşi în eroare
9. Protecţie în timpul vacanţei
10. Despăgubiri eficiente în cazul litigiilor transfrontaliere
Informaţii suplimentare: ec.europa.eu/consumers/cons_info/10principles_en.htm
Întotdeauna în serviciul îmbunătăţirii protecţiei consumatorilor
UE se străduieşte să consolideze protecţia consumatorilor nu numai prin îmbunătăţirea legilor, ci şi prin alte mijloace, cum ar fi susţinerea asociaţiilor consumatorilor şi a centrelor pentru consumatori din UE, prin campanii de informare şi educare şi prin colectarea informaţiilor referitoare la opiniile şi problemele consumatorilor.
Având la dispoziţie un buget de 156,8 milioane €, programul european de acţiune în domeniul protecţiei consumatorilor 2007-13 are drept scop susţinerea multor proiecte şi iniţiative concrete, prezentate de numeroase grupuri de părţi interesate.
De asemenea, UE se străduieşte să integreze interesele consumatorilor în toate politicile sale, în special în ceea ce priveşte piaţa unică, politica în domeniul concurenţei, în domeniul energiei, liberalizarea serviciilor în general şi a serviciilor publice şi menţinerea serviciilor de interes general.
„Consumatorii joacă un rol esenţial în economia europeană.”
„Consider consumatorul european ca fiind un jucător important pe piaţa unică – nu numai un simplu observator al forţelor pieţei.
În prezent sunt mai mult de 490 de milioane de consumatori în Europa. Cheltuielile efectuate de aceştia reprezintă mai mult de jumătate din produsul intern brut (PIB) al UE.
Consumatorii reprezintă un factor cheie atât pentru creşterea economică, cât şi pentru crearea de locuri de muncă şi, cu toate acestea, peste tot în UE se poate observa o lipsă de încredere a consumatorilor în ceea ce priveşte, mai ales, tranzacţiile transfrontaliere.
Consumatorii trebuie să aibă încredere atât atunci când cumpără din diferite ţări, cât şi atunci când cumpără din propria lor ţară.”
Meglena Kuneva.
(photo)
Meglena Kuneva, Comisarul european pentru protecţia consumatorilor
|
Siguranţa produselor
„Cum pot afla dacă jucăriile copilului meu sunt sigure?”
Anne, proaspătă mamă, locuieşte în Limerick, Irlanda, împreună cu soţul şi copilul său în vârstă de 18 luni, Sean. Odată cu creşterea lui Sean, Anne vrea să se asigure că jucăriile pe care i le oferă sunt sigure.
„De fiecare dată, de Crăciun, în mijloacele mass-media apar poveşti înspăimântătoare despre jucării periculoase de pe piaţă care ar putea omorî sau răni grav copiii. Ca părinte, cum pot afla dacă jucăriile pe care le cumpăr pentru copilul meu nu sunt periculoase pentru el?”
Deoarece Anne locuieşte în Uniunea Europeană, nu ar trebui să se preocupe de siguranţa produselor. Regulile UE în ceea ce priveşte siguranţa produselor stipulează că producătorii şi distribuitorii au responsabilitatea de a plasa pe piaţă numai produse sigure. În plus, în cazul în care se descoperă produse defectuoase, se iau foarte repede măsuri de protecţie. Jucăriile, produsele cosmetice şi echipamentele electrice trebuie să respecte mai multe cerinţe stricte de siguranţă.
Autorităţile de supraveghere din fiecare ţară membră a UE au responsabilitatea de a se asigura că produsele respectă cerinţele de siguranţă. În caz contrar, autorităţile le pot retrage de pe piaţă, pot cere retragerea acestora din magazine, pot emite avertismente sau pot lua orice altă măsură corespunzătoare.
Avertizare rapidă în cazul produselor periculoase
În cazul în care într-o ţară este depistat un produs periculos, celelalte ţări ale UE sunt informate despre respectivul produs printr-un sistem de avertizare rapidă denumit „RAPEX”. Sistemul facilitează cooperarea dintre autorităţile naţionale şi europene în vederea depistării produselor periculoase şi a retragerii lor rapide de pe piaţă. Pentru produsele alimentare există un sistem asemănător denumit „RASFF”.
Cooperare internaţională
Comisia Europeană colaborează şi cu ţările terţe pentru a le ajuta în demersul lor de a asigura respectarea standardelor europene pentru produse. Un exemplu este oferit de acordul din 2006 dintre China şi UE, de cooperare pentru produse mai sigure, în special în ceea ce priveşte jucăriile. O astfel de cooperare este profitabilă pentru ambele părţi – oferă consumatorilor europeni o mai mare gamă de produse de bună calitate şi ajută ţările terţe să aibă acces la cea mai mare piaţă unică din lume.
Interzicerea comercializării produselor periculoase
Anumite categorii de produse sau substanţe care prezintă un risc pentru siguranţa sau pentru sănătatea oamenilor pot fi interzise complet pe piaţa UE. Utilizarea plastifianţilor numiţi ftalaţi, care pot fi toxici atunci când sunt ingeraţi de către copiii mici, a fost interzisă în fabricarea jucăriilor încă de la sfârşitul anilor 1990.
De asemenea, în 2006, Comisia Europeană a interzis comercializarea brichetelor de unică folosinţă care nu erau prevăzute cu un mecanism de protecţie în cazul în care ajungeau să fie folosite de copii.
Garanţia utilizării sigure a substanţelor chimice
În 2006 a fost adoptat un nou set de reguli cunoscute sub numele de cadrul REACH privind fabricarea, comercializarea, importul şi utilizarea substanţelor chimice în cadrul UE. Aceste reguli prevăd controale de siguranţă pentru aproximativ 30 000 de substanţe chimice care sunt utilizate în prezent, iar companiile au obligaţia de a demonstra că utilizarea lor este sigură pentru oameni şi pentru mediu.
Garanţiile produselor
„Cât timp sunt valabile garanţiile pentru bunurile de consum?”
Viktor a locuit în Germania, unde, în mod normal, garanţiile oferite de producători pentru produse sunt de cinci ani. În martie 2005 a cumpărat o maşină de spălat nouă în oraşul său natal Eger, din Ungaria, care a început să aibă scurgeri în aprilie 2006.
„Am depus plângeri la reprezentanţa maghiară a producătorului însă acesta nu a vrut să mă asculte. Mi s-a spus că în Ungaria garanţia este numai de un an, nu de cinci ani. Cum să procedez?”
În acest caz reprezentanţa maghiară a producătorului nu respectă drepturile lui Viktor în calitate de consumator al UE. De fapt se aplică o garanţia de doi ani la vânzarea tuturor bunurilor de consum oriunde în UE (Directiva 1999/44/CE). În unele ţări poate fi vorba de mai mult, iar unii producători aleg, de asemenea, să ofere o perioadă mai lungă de garanţie.
Atunci când cumpăraţi un produs nou, acesta ar trebui să arate şi să funcţioneze exact aşa cum i s-a făcut publicitate. Dar vă cunoaşteţi drepturile în cazul în care cafetiera dumneavoastră are scurgeri sau în cazul în care vă este livrată o uşă verde în loc de uşa albastră pe care aţi comandat-o?
Marea majoritate a achiziţiilor şi a tranzacţiilor din Europa se desfăşoară fără motive de plângere. Cu toate acestea, în cazul în care aveţi motive să depuneţi o plângere, ar trebui să ştiţi că următoarele drepturi şi responsabilităţi se aplică peste tot în UE:
· În cazul în care articolul pe care l-aţi cumpărat nu arată sau nu funcţionează aşa cum i s-a făcut publicitate sau în cazul în care nu este satisfăcător, aveţi dreptul de a vi se înlocui articolul sau de a vi se returna banii în cazul în care înlocuirea nu a fost efectuată în timp util, fără costuri suplimentare.
· În cazul în care cumpăraţi bunuri care se dovedesc a fi defectuoase, producătorii trebuie să vă despăgubească pentru orice leziuni corporale sau daune materiale.
· Atunci când cumpăraţi bunuri sau servicii prin poştă, telefon, fax sau prin internet, de la un comerciant profesionist, aveţi aceleaşi drepturi în ceea ce priveşte garanţiile ca şi la cumpărarea lor dintr-un magazin.
Servicii financiare şi credite de consum
„Tocmai am cumpărat o poliţă de asigurare de viaţă prin internet dar acum m-am răzgândit. O pot anula?”
În timp ce naviga pe internet, Matt din Luxemburg a văzut o reclamă despre o poliţă de asigurare de viaţă ieftină. A hotărât să aleagă o acoperire pentru 20 de ani. Cu toate acestea, atunci când, mai târziu, s-a uitat la alte poliţe a considerat că plătise prea mult şi ar putea să obţină o ofertă mai bună.
„Totul e în regulă cu ceea ce am cumpărat însă am luat decizia rapid şi acum m-am răzgândit. Pot să fac acest lucru?”
Cazul lui Matt este reglementat de legile europene privind comercializarea la distanţă a serviciilor financiare. Astfel el are la dispoziţie o perioadă de gândire de 30 de zile în care se poate retrage din contract. În acest timp el poate informa agenţia de asigurări că doreşte să se retragă şi i se va restitui suma plătită. El ar fi trebuit să fie informat despre dreptul de a se retrage înainte de semnarea contractului şi acesta ar trebui să fie menţionat în documentele pe care le primeşte.
În prezent consumatorii primesc mai multe oferte comerciale ca niciodată – fie prin poştă, fie prin telefon sau prin internet. Aceste tehnici de vânzare „la distanţă” pot apărea sub pretextul de a le oferi consumatorilor posibilitatea de a economisi. Cu toate acestea, atunci când vânzările nu se fac direct există mai puţine posibilităţi de a pune întrebări şi de a vă asigura că sunteţi într-adevăr mulţumit de ceea ce cumpăraţi. Legislaţia europeană privind comercializarea la distanţă a serviciilor financiare are drept scop să vă protejeze prin următoarele mijloace:
· Interzicerea practicilor de comercializare abuzive care obligă consumatorii să cumpere un serviciu nesolicitat.
· Restricţionarea altor practici, cum ar fi apelurile telefonice şi mesajele electronice nesolicitate („coldcalling” şi „spamming”).
· Obligarea societăţilor de servicii financiare să ofere consumatorilor toate informaţiile necesare înainte de încheierea unui contract, inclusiv datele de contact ale furnizorului, preţul şi modalităţile de plată, drepturile şi obligaţiile contractuale, performanţele serviciilor oferite.
· În ceea ce priveşte consumatorul, acordarea dreptului de se retrage din contract într-o anumită perioadă de gândire, în mod normal de 14 zile, dar care ajunge până la 30 de zile în cazul asigurărilor de viaţă şi al pensiilor individuale.
Credite de consum
Posibilitatea de a împrumuta bani (credite de consum) reprezintă pentru consumatori un mod util de a achiziţiona articole cum ar fi autoturisme, pachete turistice, mobilier sau îmbrăcăminte, fără a fi nevoiţi să plătească întreaga sumă pe loc. Însă o expunere prea mare la credit poate fi riscantă, de asemenea.
În calitate de consumator aveţi anumite drepturi minime atunci când contractaţi un credit de consum, oriunde v-aţi afla în UE. Legislaţia europeană prevede anumite obligaţii pentru creditori, care acoperă atât clauzele contractelor de credit (de exemplu, dreptul la rambursare anticipată), cât şi informaţiile pe care aveţi dreptul să le primiţi.
Transparenţa preţurilor
„Cum mă ajută UE să compar preţurile?”
Gerda locuieşte în Ţările de Jos şi vrea să cumpere un autoturism de familie nou. A auzit că ar putea obţine modelul pe care îl doreşte dintr-o altă ţară din UE, la un preţ mai mic. Cu toate acestea, se întreabă cum ar putea găsi cea mai bună ofertă şi îşi face griji că nu ar avea dreptul la servicii postvânzare din partea producătorului.
„Aş dori să pot beneficia de diferenţele de preţ din cadrul UE însă nu ştiu de unde pot primi informaţiile necesare.”
În cazul în care sunteţi în căutarea unui autoturism, UE vă ajută să comparaţi preţurile
Datorită pieţei unice, acum este mai uşor ca niciodată să obţineţi cea mai bună ofertă din cadrul UE, atunci când este vorba de achiziţionarea unui autoturism nou.
În urma introducerii, în 2002, a regulilor europene care interzic constructorilor de automobile să aibă distribuitori selectivi şi exclusivi, a crescut concurenţa dintre furnizori, în beneficiul cetăţenilor europeni.
Introducerea monedei euro în 2002 a facilitat, de asemenea, compararea preţurilor pentru consumatori şi achiziţionarea din diferite ţări, fără a fi nevoie să schimbe moneda.
În fiecare an, Comisia Europeană publică un raport cu preţurile automobilelor, indicând consumatorilor unde pot fi găsite automobilele cu preţurile cele mai mari şi cele mai mici. De asemenea, există numeroase site-uri web care compară preţurile, unde consumatorii pot găsi cele mai bune oferte în ceea ce priveşte automobilele, piesele de automobile şi serviciile. Verificaţi ce site vă recomandă organizaţia dumneavoastră locală de protecţie a consumatorilor.
TVA inclus
Atunci când faceţi o achiziţie dintr-o altă ţară din UE, preţul include toate taxele - ceea ce înseamnă că nu va trebui să plătiţi din nou TVA sau alte drepturi de import (spre deosebire de cazul în care introduceţi articole din afara UE). Aceasta se aplică în cazul în care călătoriţi în alte ţări pentru a face cumpărături sau în cazul în care comandaţi bunuri prin internet, poştă sau telefon.
Stabilirea preţului unitar
Regulile UE prevăd că toţi vânzătorii trebuie să afişeze preţul integral, cu TVA-ul inclus, al tuturor bunurilor destinate vânzării către consumatorii privaţi. Bunurile vândute în vrac, cum ar fi fructele şi legumele sau petrolul, trebuie să aibă afişat preţul unitar (de exemplu, preţul pe kilogram sau pe litru). Astfel consumatorii pot compara mult mai uşor preţurile diferiţilor vânzători.
Clauze contractuale şi practici comerciale abuzive
„Ce măsuri se iau împotriva comercianţilor necinstiţi?”
Irena, din Opole, Polonia, s-a înscris pe un site de loterie care părea a fi oficial şi care oferea înscrieri electronice la tragerea euro-milion. Irena s-a abonat pentru 20 de săptămâni şi a introdus datele cărţii ei de credit contând pe faptul că i se va retrage numai taxa pentru 20 de săptămâni (în jur de 30 €).
„Atunci când am primit următorul extras de cont am avut un şoc teribil - societatea mă taxase cu peste 200 €! Atunci când i-am sunat mi-au spus că exista o clauză scrisă cu litere foarte mici care prevedea o durată a contractului de cinci ani şi, pe deasupra, o taxă administrativă mare. Acum refuză să îmi ramburseze banii.
Ce măsuri se iau pentru a opri o astfel de înşelătorie?”
Începând din decembrie 2007 astfel de clauze contractuale abuzive vor fi interzise prin legislaţia europeană. De asemenea, aceeaşi lege va interzice practici comerciale abuzive de genul:
· Publicitate înşelătoare
Un comerciant care pretinde că un produs ar avea un anume efect trebuie să fie capabil să îl demonstreze – indiferent de locul în care este stabilit în UE. De exemplu, atunci când se comercializează un produs este interzis să se pretindă că acesta va vindeca o boală în cazul în care nu are acest efect.
· Practici agresive
Doamna Rouveure a angajat un instalator pentru a-i repara un radiator defect. Iniţial i s-a spus că serviciul o va costa 80 €. Cu toate acestea, factura s-a ridicat la 450,90 €. Atunci când a refuzat să plătească suma în plus, instalatorul a deconectat-o de la reţeaua de apă caldă. În acest caz, instalatorul a exersat o influenţă necorespunzătoare pentru a exploata o poziţie de forţă faţă de consumator, ceea ce, în conformitate cu legea europeană, este ilegal.
· Vânzare agresivă la domiciliu
Un comis voiajor se prezintă la uşa dumneavoastră şi, într-un fel sau altul, vă convinge să cumpăraţi prin mijloace agresive, cum ar fi ignorarea cererii dumneavoastră de a pleca. De asemenea, un astfel de comportament reprezintă o practică agresivă ilegală şi este interzis.
Pachete de servicii turistice
„Ce drepturi am într-un litigiu legat de un pachet de servicii turistice?”
Annika şi Carl au făcut rezervare pentru un pachet de servicii turistice de o săptămână, la un hotel de cinci stele de pe plaja Paphos din Cipru, prin intermediul unui operator turistic din Finlanda. Cu toate acestea, atunci când au ajuns la destinaţie au fost anunţaţi că fuseseră mutaţi de către companie la un hotel de trei stele, situat la câţiva kilometri de Paphos.
„Hotelul nu era deloc aşa cum ne aşteptam şi în fiecare zi a trebuit să luăm un autobuz pentru a ajunge la plajă. Compania de turism finlandeză ne-a spus că hotelul iniţial era închis pentru renovare şi că nu mai erau camere libere în hoteluri de aceeaşi categorie, deoarece era o perioadă aglomerată a anului.
Am depus plângere, desigur, însă au refuzat să ne returneze banii, afirmând că ceea ce s-a întâmplat nu depindea de ei. Ce drepturi avem în acest caz?”
În calitate de cetăţean UE beneficiaţi de o gamă largă de drepturi menite să vă ofere siguranţă şi încredere atunci când călătoriţi în exteriorul şi în interiorul UE.
Legislaţia comunitară protejează consumatorii care cumpără o combinaţie de servicii turistice de la o companie situată în UE. În mod normal,astfel de pachete de servicii turistice includ transport şi cazare şi pot include, de asemenea, mese şi excursii.
Legislaţia comunitară prevede că organizatorul călătoriei are obligaţia de a pune la dispoziţie informaţii precise despre pachetul propus, inclusiv despre transport, cazare, masă, itinerarii şi cerinţe de asigurare.
În cazul în care vacanţa dumneavoastră nu corespunde celei promise în broşură, operatorii turistici trebuie să vă ofere despăgubiri.
În cazul în care operatorul turistic dă faliment în timp ce vă aflaţi în vacanţă, trebuie să vă asigure transportul înapoi. În plus, aveţi dreptul de a anula rezervarea în cazul în care, de exemplu, compania schimbă în mod semnificativ oricare din clauzele esenţiale ale pachetului, cum ar fi datele vacanţei sau preţul.
Multiproprietatea
„Care sunt regulile privind multiproprietatea în UE?”
Dl şi dna Bain erau în prima lor vacanţă în Spania când cineva s-a apropiat de ei pe stradă, le-a dat un bilet de răzuit şi le-a spus că erau câştigătorii unei vacanţe gratuite. Erau încântaţi!
„Însă apoi am fost îngrămădiţi într-un taxi şi duşi la un hotel care se afla la câţiva kilometri de oraş pentru a asista la o şedinţă de vânzare agresivă de trei ore. Nu mă simt foarte bine şi nu pot sta pe scaun pentru mult timp şi abia aşteptam să plec. La sfârşit ni s-a cerut să semnăm o mulţime de documente şi să plătim 1 000 €. Ce ar fi trebuit să facem în această situaţie?”
Situaţia de vânzare agresivă în care s-au aflat dl şi dna Bain este des întâlnită. În astfel de circumstanţe vă sfătuim să procedaţi după cum urmează:
În cazul în care hotărâţi să semnaţi un contract de utilizare pe durată limitată a unei proprietăţi imobiliare, prin lege, aveţi dreptul la un termen de gândire de cel puţin 10 zile. În cazul în care doriţi, puteţi anula contractul până la sfârşitul perioadei de gândire, fără a fi nevoit să plătiţi o taxă. În cursul perioadei de gândire, compania nu are dreptul de a vă cere bani, aşadar nu plătiţi nimic pe loc. În cazul în care plătiţi o taxă pe loc, recuperarea banilor ar putea fi mai dificilă dacă apoi decideţi să anulaţi contractul.
În ce consistă multiproprietatea
Atunci când cumpăraţi dreptul de utilizare pe durată limitată a unei proprietăţi imobiliare, obţineţi dreptul de a utiliza o locuinţa de vacanţă pentru o perioadă determinată de timp, în fiecare an. De obicei, locuinţa este o vilă, o casă de vacanţă sau un apartament. Pentru a vă asigura drepturile UE în ceea ce priveşte multiproprietatea, durata contractului trebuie să fie de cel puţin trei ani, pentru un sejur minim de o săptămână pe an.
Asiguraţi-vă că vă sunt explicate drepturile minime
Indiferent de situaţia şi acordul care vi se propun, trebuie să vă asiguraţi că beneficiaţi de nişte drepturi minime cum ar fi perioada de gândire, o broşura şi un contract în limba dumneavoastră. În caz contrar, refuzaţi propunerea.
Ce aspecte trebuie să aveţi în vedere
Atunci când cumpăraţi dreptul de utilizare pe durată limitată a unei locuinţe proprietăţi imobiliare este important să dispuneţi de cât mai multe informaţii înainte de a semna, inclusiv detalii privind:
· costurile totale, inclusiv cheltuielile cu taxele legale, gazul, electricitatea şi apa şi cheltuielile anuale de gestionare şi de întreţinere;
· durata contractului;
· starea în care se află centrul turistic. În cazul în care se află încă în construcţie, verificaţi dacă permisul de amenajare a fost acordat, stadiul construcţiei şi cât mai rămâne de construit;
· tipul de multiproprietate pe care îl veţi avea. Veţi deţine titlul de proprietate sau părţi din teren? Puteţi vinde partea dumneavoastră de teren sau transfera drepturile dumneavoastră?;
· clauzele şi condiţiile contractului;
· cine este responsabil de funcţionarea zilnică a centrului turistic şi de întreţinerea proprietăţii;
· dacă există un comitet sau o asociaţie a proprietarilor şi ce putere au.
Transportul aerian
„Care sunt obligaţiile companiilor aeriene faţă de pasagerii lor?”
Sophie ar fi trebuit să efectueze o călătorie cu avionul de la Toulouse, Franţa, până la Cracovia, Polonia, la ora 2 pm. Atunci când a ajuns la aeroport a aflat că zborul ei avea o întârziere de 11 ore. Compania aeriană i-a spus că unul din avioanele sale s-a defectat, însă a refuzat să o despăgubească.
„Am petrecut toată ziua în aeroport şi am cheltuit bani pe mâncare şi băutură. Compania nu avea obligaţia de a ne oferi măcar nişte băuturi răcoritoare?”
Atunci când călătoriţi cu avionul, fie din motive profesionale, fie pentru plăcerea dumneavoastră, în conformitate cu regulile UE aveţi drepturi privind informaţiile, întârzierile, anulările, suprarezervările şi deteriorarea bagajului. Aceste reguli se aplică chiar şi în cazul în care întreruperea zborului a fost cauzată de circumstanţe extraordinare.
Aceste drepturi se aplică zborurilor interne regulate în cadrul unei ţări UE şi zborurilor charter care pleacă din sau ajung într-un aeroport UE. În ceea ce priveşte zborurile care ajung din afara UE, respectivele drepturi se aplică numai companiilor aeriene din UE.
Întârzieri de durată mare
În cazul în care vă prezentaţi la timp pentru efectuarea formalităţilor de check-in pentru un zbor şi acesta are o întârziere semnificativă, compania aeriană trebuie să vă pună la dispoziţie mese şi băuturi răcoritoare, cazare la hotel, în cazul în care este necesar, şi posibilitatea de a comunica. De asemenea, compania aeriană trebuie să vă ofere un document scris cu drepturile dumneavoastră în calitate de pasager.
Atunci când întârzierea depăşeşte 5 ore, compania aeriană trebuie să se ofere să vă ramburseze valoarea biletului dumneavoastră, dar numai în cazul în care decideţi să nu mai luaţi zborul întârziat. Nu există nicio despăgubire financiară pentru întârzieri.
Suprarezervare
În cazul în care există mai mulţi pasageri cu rezervare decât locuri disponibile, compania aeriană trebuie să caute, mai întâi, persoane dispuse să renunţe la locurile lor în mod voluntar. Numai după aceea compania poate decide să nu mai ia la bord anumiţi pasageri. În acest caz este obligată să vă ofere o despăgubire financiară. De asemenea, aveţi dreptul la mese şi băuturi răcoritoare, cazare la hotel, în cazul în care este necesar, posibilitatea de a comunica şi un document scris cu drepturile dumneavoastră în calitate de pasager.
Anulare
În cazul în care zborul dumneavoastră este anulat din motive ce ţin de linia aeriană, compania aeriană trebuie să vă ofere fie o rambursare a valorii biletului dumneavoastră, fie un mijloc de transport alternativ până la destinaţia dumneavoastră finală. În anumite circumstanţe şi în cazul în care anularea nu este datorată unui caz de forţă majoră, compania aeriană trebuie să vă plătească o despăgubire financiară. De asemenea, trebuie să vă pună la dispoziţie mese şi băuturi răcoritoare, cazare la hotel, în cazul în care este necesar, posibilitatea de a comunica şi un document scris cu drepturile dumneavoastră în calitate de pasager.
Bagaje pierdute
Puteţi cere despăgubire pentru distrugerea, deteriorarea, pierderea sau întârzierea bagajului dumneavoastră în timpul unui zbor operat de o companie aeriană din UE, oriunde în lume.
Soluţionarea litigiilor
Pentru a evita acţiuni în instanţă lungi şi costisitoare, ţările UE sunt obligate să înfiinţeze organisme naţionale independente care să se ocupe de plângerile pasagerilor şi de orice litigiu legat de companiile aeriene. Pentru a afla numele şi adresa autorităţilor competente sau detalii ale organizaţiilor care vă pot ajuta în ceea ce priveşte alte plângeri (de exemplu pierderea bagajului, leziuni sau pachete de servicii turistice), contactaţi Europe Direct apelând gratuit numărul 00 800 6 7 8 9 10 11 sau prin email prin intermediul site-ului web europedirect.europa.eu
Siguranţa alimentelor
„Putem fi siguri că nimic din ceea ce mâncăm nu este periculos?”
Alica şi Ján locuiesc în Levice, Slovacia. În ultimii ani au observat că o gamă din ce în ce mai mare de produse, din toată Europa şi din afara ei, este disponibilă în supermarketul lor local.
„Cunoaştem cu toţii crizele alimentare din anii 1990, cum ar fi boala „vacii nebune”sau uleiul de măsline alterat. Iar acum toate mijloacele mass-media vorbesc despre gripa aviară. Cu o gamă atât de mare de produse noi care intră în permanenţă pe piaţă, cum ştim dacă putem avea încredere în toate alimentele din supermarket?”
Uniunea Europeană a introdus reguli şi norme pentru a asigura o calitate superioară tuturor produselor pe care le consumăm, indiferent dacă vin din UE sau din afara ei. Cu toate că niciun sistem de reglementare nu poate garanta că nu există niciun risc pentru consumatori, ţările UE deţin unele din cele mai înalte standarde de siguranţă din lume.
În ultimii ani, UE a revizuit legile privind alimentele în cadrul unui efort major de a minimiza riscul apariţiei unor crize în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, de genul celor din anii 1990. Abordarea „de la fermă la consumator” asigură trasabilitatea produselor, norme stricte de igienă şi informarea corespunzătoare a consumatorilor.
Cum funcţionează abordarea „de la fermă la consumator” în practică
· Sănătatea animalelor este o prioritate absolută în cadrul UE, ceea ce contribuie la prevenirea bolilor contagioase la animale, cum ar fi pesta porcină sau febra aftoasă.
· Măsuri pentru bunăstarea animalelor asigură condiţii mai bune pentru animale.
· Există reguli stricte în ceea ce priveşte conţinutul hranei pentru animale.
· Toate întreprinderile din sectorul alimentar trebuie să se asigure că toate produsele alimentare şi ingredientele pot fi identificate de-a lungul lanţului alimentar.
· Există reguli speciale în ceea ce priveşte aditivii alimentari, cum ar fi coloranţii sau îndulcitorii, şi în ceea ce priveşte mineralele şi vitaminele care pot fi adăugate în mâncare, cât şi în ceea ce priveşte pesticidele.
· UE are reguli stricte în ceea ce priveşte igiena alimentelor, pentru a evita contaminanţii cum ar fi salmonella şi listeria.
· Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (AESA) evaluează riscurile pe care le presupun noile produse alimentare, prin intermediul ştiinţei şi al ultimelor tehnologii disponibile.
· UE este cea mai mare piaţă din lume pentru importuri de alimente provenind din ţările în curs de dezvoltare. Fermele şi producătorii de produse alimentare care exportă către UE trebuie să respecte aceleaşi principii de siguranţă ca cele care se aplică în UE.
Citiţi eticheta
Dacă doriţi să ştiţi exact ceea ce mâncaţi, etichetele sunt o sursă esenţială de informaţii. În conformitate cu regulile UE de etichetare a alimentelor, eticheta trebuie să conţină următoarele informaţii:
· Numele, compoziţia şi conţinutul produsului, producătorul, metodele de depozitare şi preparare.
· Data expirării sau termenul de valabilitate.
· În cazul în care produsul alimentar conţine un produs modificat genetic, acest lucru trebuie menţionat în mod clar.
· Ingredientele care pot provoca alergii unor consumatori (de exemplu, nuci), chiar dacă sunt utilizate în cantităţi foarte mici.
· Există alte reguli speciale care se aplică anumitor produse alimentare. De exemplu, prezenţa chininei şi a cafeinei în alimente trebuie menţionată în mod clar.
În caz de probleme
„Cine mă poate ajuta în cazul în care am o problemă cu un comerciant din altă ţară?”
Un consumator din Franţa a comandat o cameră digitală de pe un site web german. Clientul a plătit 300 € în avans pentru cameră şi a fost înştiinţat că respectivul comerciant german îi trimisese camera prin poştă Cu toate acestea, camera nu a ajuns niciodată. Clientul a încercat să contacteze comerciantul de mai multe ori însă, deoarece nu a primit niciun răspuns a cerut ajutor de la Centrul European al Consumatorului (ECC) din Franţa. ECC din Franţa a luat legătura cu organismul on-line pentru protecţia consumatorilor din Germania, care a putut contacta direct comerciantul. Deoarece comerciantul nu avea nicio probă a expedierii prin poştă, a fost obligat să îi ofere clientului francez o cameră nouă.
Soluţionarea litigiilor
În cazul în care aveţi un litigiu nerezolvat cu un comerciant, nu disperaţi! Există câteva opţiuni la care puteţi apela pentru a obţine un sfat sau ajutor.
Pasul 1: Cereţi un sfat
Există câteva locuri sau organizaţii la care puteţi apela pentru a cere un sfat, ca un prim pas:
1. Asociaţia naţională pentru protecţia consumatorilor din ţara dumneavoastră. Puteţi găsi organizaţii naţionale pentru protecţia consumatorilor la adresa:
ec.europa.eu/consumers/cons_org/associations/index_en.htm
2. Reţeaua Centrelor Europene pentru Consumatori (ECC-Net)
Această reţea de centre de consiliere a consumatorilor îi ajută pe aceştia din urmă în special în cazul litigiilor transfrontaliere. A fost creată în ianuarie 2005 de către Comisia Europeană în colaborare cu autorităţile naţionale. Centrele oferă informaţii şi sfaturi în cazul în care aveţi probleme cu achiziţiile transfrontaliere şi intervin acolo unde apar probleme.
Informaţii suplimentare: ec.europa.eu/consumers/redress/ecc_network/index_en.htm
3. FIN-NET: Reţea pentru soluţionarea pe cale extrajudiciară a litigiilor financiare transfrontaliere
În 2001 Comisia a lansat o reţea europeană pentru soluţionarea pe cale extrajudiciară a litigiilor financiare transfrontaliere. Această reţea, numită FIN-NET, are drept scop facilitarea soluţionării pe cale extrajudiciară a litigiilor, atunci când consumatorul şi prestatorul de servicii financiare (bancă, companie de asigurări etc.) provin din ţări diferite ale UE. Reţeaua oferă consumatorului metode alternative de a soluţiona litigiile în mod rapid, ieftin şi uşor şi poate evita acţionarea în justiţie.
Informaţii suplimentare: ec.europa.eu/internal_market/finservices-retail/finnet/index_en.htm
4. Solvit: Soluţionarea problemelor pe piaţa unică
Solvit este o reţea on-line de soluţionare a problemelor în care ţările UE lucrează împreună pentru a rezolva probleme cauzate de aplicarea greşită a regulilor pieţei unice de către autorităţile publice. Reţeaua se ocupă de cazuri precum nerecunoaşterea calificărilor profesionale într-o ţară,de probleme legate de înmatricularea automobilelor, de permise de şedere sau de accesul produselor pe piaţă.
Informaţii suplimentare: ec.europa.eu/solvit/site/index_en.htm
Pasul 2: Acţionaţi
În cazul în care negocierile dumneavoastră cu comerciantul au eşuat şi doriţi să duceţi lucrurile mai departe, puteţi lua în considerare două posibilităţi:
1. Să acţionaţi pe cale judiciară, la nivel naţional
sau
2. Soluţionarea alternativă a litigiilor (ADR – Alternative dispute resolution)
Programele ADR au fost create pentru a ajuta la soluţionarea litigiilor fără a fi nevoit să urmaţi o procedură judiciară costisitoare şi de lungă durată. ECC vă poate sfătui în legătură cu programele ADR care respectă normele UE. Majoritatea programelor utilizează o parte terţă, cum ar fi un arbitru, un mediator sau un ombudsman, pentru a vă ajuta pe dumneavoastră şi pe comerciant să găsiţi o soluţie. Principalele tipuri de programe ADR care se ocupă de litigiile în care sunt implicaţi consumatori sunt concilierea, arbitrajul şi medierea şi, de obicei, sunt oferite de asociaţiile profesionale.
Informaţii suplimentare:
ec.europa.eu/consumers/redress/out_of_court/index_en.htm
Călătoria cu animale de companie
„Îmi pot lua câinii cu mine în timpul vacanţei?”
Roberta este italiancă însă lucrează în Madrid ca profesoară. Vara aceasta ar dori să îşi viziteze părinţii în Florenţa însă a cumpărat de curând doi căţeluşi şi nu ştie dacă îi poate lua cu ea în călătorie.
„Mi-ar face plăcere ca părinţii mei să vadă câinii atunci când mă întorc în Italia. Animalele de companie pot călători în UE? Cum trebuie să procedez pentru a-i lua cu mine?”
Paşapoarte pentru animalele de companie
În prezent este uşor să luaţi animalele de companie cu dumneavoastră atunci când călătoriţi dintr-o ţară UE în alta. În cazul pisicilor, al câinilor şi al dihorilor domestici există o legislaţie UE armonizată în majoritatea ţărilor, aşadar tot ce trebuie să faceţi e să vă asiguraţi că animalul dumneavoastră:
· este vaccinat cu un vaccin antirabic valabil;
· are un transponder electronic sau un tatuaj lizibil;
· are un paşaport pentru animalele de companie care poate fi eliberat de medicul dumneavoastră veterinar.
Pentru a intra în Irlanda, Malta, Suedia şi Regatul Unit, este necesar un test suplimentar, pentru a se asigura că vaccinul antirabic a fost eficient. De asemenea, un tratament împotriva căpuşelor şi al teniilor poate fi necesar.
Puteţi utiliza paşaportul pentru animale de companie şi în cazul în care călătoriţi spre şi dintr-una din ţările vecine ale UE, unde statutul în ceea ce priveşte rabia este acelaşi cu cel din UE. Aceste ţări sunt Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, San Marino, Elveţia şi Statul Vatican.
Înainte de a călători cu animalul dumneavoastră de companie, Comisia Europeană vă recomandă să vă consultaţi întotdeauna veterinarul în legătură cu ţara de destinaţie şi circumstanţele speciale.
Fiecare ţară din UE are legi naţionale pentru toate animalele, cu excepţia pisicilor, câinilor şi a dihorilor domestici.
Transportul animalelor la bordul avionului
În cazul în care doriţi să efectuaţi o călătorie cu avionul împreună cu animalul dumneavoastră de companie este esenţial să anunţaţi compania dumneavoastră aeriană înainte de a rezerva un bilet.
Companiile aeriene au condiţii diferite pentru transportul animalelor de companie însă, în general, vă vor cere să:
· vă asiguraţi că animalul este transportat într-o cutie sau cuşcă sigură de transport;
· vă asiguraţi că are toate vaccinurile necesare, toate certificatele şi permisele de intrare pentru ţara spre care călătoriţi;
· vă asiguraţi că animalul se simte confortabil, are spaţiu suficient în cuşca sau cutia lui şi că are destulă mâncare şi/sau apă pentru întreaga călătorie.
Cost
Costul călătoriei cu animale poate varia de la o ţară la alta şi în funcţie de mijloacele de transport. Cu toate acestea, va trebui să plătiţi veterinarului o taxă pentru paşaportul pentru animale de companie şi pentru orice tratament necesar.
Ajutăm consumatorii să se ajute singuri
„Cum protejează UE drepturile mele în calitate de consumator?”
Ellen locuieşte în Germania însă fiul ei, Frank este pe cale de a pleca în Franţa timp de un an de zile, pentru studii. Ellen doreşte ca Frank să aibă o anumită siguranţă financiară în caz de probleme şi intenţionează să solicite o carte de credit pentru el.
„Vreau să aibă acces la bani în cazul în care are nevoie însă ştiu că, în prezent, tinerii sunt supuşi unei mari presiuni de a avea întotdeauna cele mai actuale bunuri de consum. Cum pot învăţa tinerii să devină consumatori responsabili?”
Cum ajutăm adolescenţii să devină consumatori informaţi
Europa Diary, publicat de Comisie, este o agendă şcolară care se adresează elevilor cu vârste cuprinse între 15 şi 18 ani. Peste 1 milion de exemplare au fost utilizate de 9 000 de şcoli de pe teritoriul UE, cu scopul de ajuta tinerii să fie mai informaţi asupra drepturilor lor, de a-i sensibiliza şi de a le permite să ia decizii bazate pe informaţii, în calitate de consumatori. Agenda este publicată în 20 de limbi şi a fost adaptată la legislaţia şi cultura naţională a tuturor ţărilor din UE.
Informaţii suplimentare:
ec.europa.eu/consumers/cons_info/consumer_diary_en.htm
Cursuri de formare pentru personalul organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor
Comisia organizează cursuri de formare pentru personalul organizaţiilor de protecţie a consumatorilor în domeniul administrării, lobbying-ului şi al legislaţiei europene pentru consumatori. Respectivele cursuri sunt oferite de profesionişti şi sunt deschise personalului organizaţiilor pentru protecţia consumatorilor din cele 27 de ţări ale UE şi alte ţări europene. Scopul lor este de a permite personalului să ajute consumatorii de pe întreg teritoriul UE să devină mai conştienţi de drepturile lor în toată Europa.
Informaţii suplimentare:
www.trace-beuc.org
Educaţie on-line
În 2006 Comisia a lansat site-ul web Dolceta. Dolceta („Dezvoltarea resurselor on-line de instruire a consumatorilor adulţi”) este un serviciu pentru consumatori unde aceştia se pot informa în legătură cu aspecte care variază de la etichetarea preţului şi soluţionarea litigiilor până la ipoteci şi administrarea bugetului familiei.
Pentru a afla mai multe informaţii despre toate celelalte aspecte menţionate în această broşură şi multe altele, puteţi vizita site-ul Dolceta la următoarea adresă www.dolceta.eu
Autori: Comisia Europeană