acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
CETățENIA EUROPEANă » EURES - nou Regulament propus de Comisia Europeană


Conform unei propuneri înaintate recent de Comisia Europeană, EURES, rețeaua paneuropeană de căutare de locuri de muncă, ar urma să fie consolidată, cu scopul de a pune la dispoziție mai multe oferte de locuri de muncă, de a crește probabilitatea găsirii unor locuri de muncă potrivite calificării profesionale și de a-i ajuta pe angajatori, în special întreprinderile mici și mijlocii, să își ocupe posturile vacante mai rapid și mai eficient.

Regulamentul propus referitor la EURES constituie una dintr-o serie de măsuri menite a facilita libera circulație a lucrătorilor, împreună cu propunerea Comisiei din aprilie 2013 de a îmbunătăți punerea în aplicare a dreptului lucrătorilor la libera circulație (IP/13/372, MEMO/13/384), care urmează să fie adoptată cât mai curând posibil de către Consiliul de Miniștri al UE și de Parlamentul European, precum și cu comunicarea din noiembrie cu privire la libera circulație a cetățenilor (IP/13/1151, MEMO/14/9).

Conform unei propuneri înaintate recent de Comisia Europeană, EURES, rețeaua paneuropeană de căutare de locuri de muncă, ar urma să fie consolidată, cu scopul de a pune la dispoziție mai multe oferte de locuri de muncă, de a crește probabilitatea găsirii unor locuri de muncă potrivite calificării profesionale și de a-i ajuta pe angajatori, în special întreprinderile mici și mijlocii, să își ocupe posturile vacante mai rapid și mai eficient.
  Odată adoptată de Consiliul de Miniștri al UE și de Parlamentul European, propunerea i-ar ajuta pe cetățeni să facă o alegere cât mai în cunoștință de cauză în ceea ce privește deplasarea în străinătate în vederea ocupării unui loc de muncă. „Propunerea Comisiei reprezintă un pas ambițios în lupta împotriva șomajului într-un mod foarte practic. Aceasta ar contribui la corectarea dezechilibrelor de pe piața muncii, prin intensificarea schimbului de posturi vacante la nivelul întregii UE și prin asigurarea unei congruențe mai precise între locurile de muncă disponibile și persoanele care sunt în căutarea unui loc de muncă. Rețeaua EURES îmbunătățită ar facilita mobilitatea forței de muncă și ar contribui la realizarea unei piețe cu adevărat integrate a forței de muncă din UE”, a subliniat comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, László Andor.
  Noile norme propuse ar eficientiza EURES, ar duce la recrutări mai transparente și la o mai strânsă colaborare între statele membre, în special permițând EURES:
  • să ofere mai multe anunțuri referitoare la posturi disponibile în UE pe portalul de internet EURES, inclusiv anunțuri provenind de la serviciile private de ocupare a forței de muncă. Persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă din întreaga Europă ar avea acces imediat la aceleași anunțuri de posturi vacante, iar angajatorii înregistrați ar avea posibilitatea de a alege dintr-o amplă bază de date conținând CV-uri.
  • să efectueze verificarea automată a congruenței dintre locurile de muncă disponibile și CV-uri
  • să ofere informații de bază privind piața muncii din UE și EURES oricărei persoane aflate în căutarea unui loc de muncă sau oricărui angajator din întreaga Uniune
  • să le ofere candidaților și angajatorilor servicii de sprijin în materie de mobilitate, pentru a facilita recrutarea și integrarea lucrătorilor în cadrul noului post din străinătate
  • să îmbunătățească procesul de coordonare și de schimb de informații între statele membre cu privire la deficitele și surplusurile forței de muncă de la nivel național, astfel încât mobilitatea să devină parte integrantă din politicile lor de ocupare a forței de muncă.
  • Aceste îmbunătățiri ar fi în interesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și în cel al întreprinderilor de toate mărimile, dar în special al întreprinderilor mici și mijlocii, deoarece este posibil ca ele să nu își poată permite în prezent să recruteze forță de muncă din străinătate fără serviciile pe care EURES le oferă gratuit.
  Aceste îmbunătățiri ar fi în interesul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă și în cel al întreprinderilor de toate mărimile, dar în special al întreprinderilor mici și mijlocii, deoarece este posibil ca ele să nu își poată permite în prezent să recruteze forță de muncă din străinătate fără serviciile pe care EURES le oferă gratuit.

  Contextul propunerii
  Regulamentul propus referitor la EURES constituie una dintr-o serie de măsuri menite a facilita libera circulație a lucrătorilor, împreună cu propunerea Comisiei din aprilie 2013 de a îmbunătăți punerea în aplicare a dreptului lucrătorilor la libera circulație (IP/13/372MEMO/13/384), care urmează să fie adoptată cât mai curând posibil de către Consiliul de Miniștri al UE și de Parlamentul European, precum și comunicarea din noiembrie cu privire la libera circulație a cetățenilor (IP/13/1151MEMO/14/9).
  În prezent, aproximativ 7,5 milioane de europeni lucrează în alt stat membru, ceea ce reprezintă doar 3,1% din totalul forței de muncă. Aproximativ 700 000 de persoane se deplasează, în medie, anual, pentru a lucra într-un alt stat UE, ceea ce reprezintă un procent (0,29%) mult mai scăzut decât cele din Australia (1,5% între 8 state) sau SUA (2,4% între 50 de state).
  Observatorul European al locurilor de muncă vacante arată că, în ciuda nivelului record al șomajului în Europa, în primul trimestru al anului 2013 existau 2 milioane de locuri de muncă neocupate. Deși existența posturilor vacante reprezintă o caracteristică a dinamicii pieței muncii, o parte semnificativă din aceste locuri de muncă disponibile pot fi neocupate din cauza deficitului de forță de muncă ce nu poate fi acoperit cu lucrători la nivel local
  Cu toate acestea, mobilitatea a crescut semnificativ în ultimii ani. Începând cu 2005, numărul lucrătorilor din UE activi în alt stat membru a crescut până la 4,7 milioane. Mai mult, intențiile de a migra au crescut de asemenea: numărul celor aflați în căutarea unui loc de muncă înregistrați pe portalul EURES a crescut brusc de la 175 000 în 2007 la 1 100 000 în 2013.
  Creată în 1993, EURES este o rețea de cooperare între Comisia Europeană și serviciile publice de ocupare a forței de muncă din statele membre ale UE, plus Norvegia, Islanda și Liechtenstein, precum și alte organizații partenere. Rețeaua dispune de peste 850 de consilieri EURES care intră zilnic în contact cu persoane în căutarea unui loc de muncă și cu angajatori din întreaga Europă.
  De asemenea, rețeaua funcționează prin portalul EURES. Portalul este unic în UE, fiind gratuit și oferind informații în 25 de limbi privind condițiile de viață și de muncă în toate țările participante. Portalul permite accesul la peste 1,4 milioane de locuri de muncă disponibile și la 1,1 milioane de CV-uri în orice moment în cursul unei luni.
  Rețeaua EURES facilitează aproximativ 150 000 de plasamente anual (50 000 prin intermediul consilierilor săi și 100 000 prin intermediul portalului său).
  Persoane de contact :
  Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)
  Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)

  Pagini Utile

  Adaugat: Vineri, 17 Ianuarie 2014, 13:16:33
  Autori: CE


  Alte articole din Cetățenia europeană:

  » Vi s-au încălcat drepturile europene? Spuneți apăsat.
  » Dreptul cetățenilor europeni de a participa și vota în alegerile naționale
  » Dreptul femeilor la educație
  » Drepturi sporite pentru personalul casnic
  » Mass media, libertatea și pluralismul
  » Video: Drepturile cetățenilor europeni
  » Pașaportul european și drepturile cetățenilor
  » Reformele în justiția europeană
  » Inițiativa cetățenească
  » EUROPAfest 2013 - lansarea pe 9 aprilie
  » Drepturi cetățenești europene cu botoșăneni
  » Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
  » Copiii migranților ajung în școli mai slabe
  » Camioane mai sigure și mai ecologice pe șoselele Europei
  » Trafic de persoane: Majoritatea victimelor identificate în statele membre ale UE sunt cetățeni din România și Bulgaria.
  » Care sunt drepturile tale atunci cand cumperi un produs?
  » Drepturile consumatorilor - drepturi europene
  » Dreptul la muncă și locuință
  » Săptămâna UE: despre cetățenie și conturile bancare
  » Confidențialitate și protecția datelor personale
  » Dreptul la proprietate - dreptul la păstrarea economiilor
  » Uniunea Europeană și migrația
  » Munca nedeclarată este un flagel
  » Luna pieței unice europene: locuri de muncă, drepturi sociale, bănci, comerț electronic
  » Dreptul tuturor cetățenilor UE la avocat și comunicare cu familia
  » Dezbateri în Luna Pieței Unice: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE
  » Cinci priorităţi ale Europei pentru anul următor
  » Români au beneficat şi ei de Fondul european de ajustare la globalizare (FEG)
  » Documentar și grafice: libera circulație a persoanelor în UE
  » Normele UE anti-discriminare
  » Fiscul şi libera circulaţie în Europa
  » Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene
  » Grafice Eurobarometru în România : condiții de muncă proaste și din ce în ce mai proaste
  » ANOFM sprijină în reţea Garanţia pentru tineret
  » Comisarul european Corina Creţu: Provocările generate de fenomenul migraţiei

  Comentarii:

  MartinY.R. a scris, Luni, 25 Ianuarie 2016, 16:15:58 :

  It`s is a very great description.
  In our someone my essay you can order best diploma work with 100% quality.

  NailH.M. a scris, Marti, 26 Ianuarie 2016, 01:25:56 :

  This is a very great description.
  Fast company for writing 100% quality essays for undergraduate in cheap essays service of any subject.

  IraB.Q. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 04:38:15 :

  I got learned a lot of interesting.
  In online medication cheapest price for drug. See more to buy kapikachhu online shop.

  GeorgeI.Q. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 07:33:31 :

  I got learned a lot of cognitive.
  Cheap no prescription drugs in buy menosan blog.

  JorgeZ.Q. a scris, Duminica, 19 Februarie 2017, 20:58:40 :

  It`s is a very informative item.
  Buy cheap drugs you can on site Low price without prescr drugs in site blog. Best no prescription drugs in nimotop online shop.

  Alte articole
  » Din EUROPARLAMENT: Galerii foto - Parlamentul European
  » Din EUROPARLAMENT: Infografice - Parlamentul European
  » Din CăUTăM PARTENERI : Greece: Crisis Observatory
  » Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Ziua Europei cu Reţeaua Europe Direct România
  » Din CETățENIA EUROPEANă: Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
  » Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Concurs de lectură
  Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător
  » Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Euro-mărțișoare 2013
  » Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Ziua Europei 2012 la Botoşani
  » Din COMISIA EUROPEANă : Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
  » Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Super Euro Direct, 17 mai
  » Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
  Broşură editată de Comisia Europeană
  » Din COMISIA EUROPEANă : Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
  Azi, la Reprezentanţa Comisiei Europene
  » Din ULTIMA ORA: Audierea lui Dacian Cioloş
  La Parlamentul European
  » Din ULTIMA ORA: Preambul: Audierea lui Dacian Cioloş
  » Din MAI 2009: Expoziţia virtuală STUDE
  » Din APRILIE 2009: Parteneriate europene
  » Din MARTIE 2009: Ştafeta TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA
  Comunicat de lansare
  » Din MARTIE 2009: Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
  Despre drepturile consumatorilor
  » Din MARTIE 2009: Conferinţa de presă
  De Ziua Consumatorilor
  » Din MARTIE 2009: Martisoare electorale europene
  Acţiune a Centrului Europe Direct Botoşani sub deviza: Alegeri Europene - TU DECIZI!
  » Din FEBRUARIE 2009: Seminar la Hotel Hilton Bucureşti
  Centrele de informare EUROPE DIRECT
  Unica responsabilitate pentru continutul site-ului revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in site.