acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
CETățENIA EUROPEANă » Români au beneficat şi ei de Fondul european de ajustare la globalizare (FEG)


Fondul european de ajustare la globalizare (FEG) a ajutat un număr total de 15 700 de lucrători concediați din cauza crizei economice și a efectelor globalizării să găsească noi oportunități de locuri de muncă în 2012, potrivit unui raport adoptat astăzi de către Comisia Europeană. FEG a oferit mai mult de 73,5 milioane EUR pentru a veni în ajutorul lucrătorilor din 11 state membre (Austria, Danemarca, Finlanda, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, România, Spania și Suedia), care au fost completate cu 51,7 milioane EUR provenind din resurse naționale.

 

László Andor, comisarul european pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune, a declarat: „Fondul european de ajustare la globalizare s-a dovedit a fi un instrument eficace pentru a ajuta persoanele care și-au pierdut locurile de muncă și în special persoanele mai slab calificate și defavorizate aflate în căutarea unui loc de muncă. Mă bucur că Parlamentul European și Consiliul au convenit ca FEG să continue să funcționeze în perioada 2014-2020 și că acest fond va fi din nou în măsură să-i ajute pe lucrătorii concediați ca urmare a crizei economice. De asemenea, pentru prima oară, FEG va fi accesibil pentru lucrătorii cu contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată și pentru persoanele care desfășoară o activitate independentă, precum și, în regiuni cu rate ridicate ale șomajului în rândul tinerilor, pentru tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare”.

 
 

FEG oferă finanțare pentru măsuri concrete care urmăresc scopul de a-i sprijini pe lucrătorii concediați să își îmbunătățească capacitatea de inserție profesională și să găsească noi oportunități de locuri de muncă. Un avantaj al FEG constă în faptul că acesta poate fi utilizat pentru a finanța măsuri adaptate împrejurărilor specifice în care se află lucrătorii vizați. Aceste măsuri includ:

  • activități intensive și personalizate de asistență pentru căutarea unui loc de muncă,
  • diverse tipuri de activități de formare profesională, de perfecționare și de recalificare,
  • stimulente și alocații provizorii pe durata măsurilor active,
  • sprijinul pentru crearea de întreprinderi,
  • mentoratul,
  • precum și sistemele publice de ocupare a forței de muncă.
 
 

Raportul arată că jumătate din lucrătorii (14 333 din 28 662) care au participat la cele 41 de inițiative ale FEG deja finalizate în cursul anilor precedenți au găsit noi locuri de muncă sau desfășurau o activitate independentă la sfârșitul perioadei de asistență, iar un număr suplimentar de 1 069 de persoane urmau un program educațional sau de formare pentru a-și îmbunătăți viitoarea capacitate de inserție profesională.

Rezultatele în ceea ce privește reinserția profesională sunt încurajatoare, având în vedere situația actuală dificilă de pe piața ocupării forței de muncă și ținând cont de faptul că FEG sprijină lucrători care se confruntă cu împrejurări deosebit de dificile constând în concedieri în masă care afectează un anumit teritoriu și că lucrătorii care beneficiază de ajutor se numără, de obicei, printre cei care au dificultăți mai mari pe piața forței de muncă, cum ar fi persoanele mai slab calificate sau defavorizate aflate în căutarea unui loc de muncă.

 
 

FEG în perioada 2014-2020

Pornind de la această experiență, Comisia a propus continuarea funcționării fondului în cursul perioadei 2014-2020. La 11 octombrie 2013, Consiliul și Parlamentul European au convenit asupra textului noului regulament FEG, permițând statelor membre să solicite cofinanțare din FEG în temeiul noilor norme începând din ianuarie 2014.

Domeniul de aplicare al FEG a fost extins pentru a cuprinde:

lucrătorii concediați din cauza persistenței crizei economice și financiare mondiale sau a unei noi crize similare, un criteriu care fusese deja aplicat din mai 2009 până la sfârșitul anului 2011,

lucrătorii cu contracte individuale de muncă încheiate pe perioadă determinată și persoanele care desfășoară o activitate independentă,

precum și, în regiuni cu rate ridicate ale șomajului în rândul tinerilor, tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare.

 
 

Context

FEG și-a început activitatea în 2007. Până în august 2013, au fost depuse 110 cereri: 20 de state membre au solicitat în jur de 471,2 milioane EUR pentru a ajuta 100 022 de lucrători concediați. De la modificarea regulamentului FEG în 2009, un număr din ce în ce mai mare de state membre au prezentat cereri de intervenție a FEG într-un număr tot mai mare de sectoare. Detalii suplimentare sunt furnizate în MEMO/13/988 și în anexele raportului anual.

În ceea ce privește cele 41 de cazuri pentru care rezultatele finale sunt acum disponibile și care au fost analizate în totalitate de către Comisie (situație în august 2013), statele membre au raportat că situația personală, capacitatea de inserție profesională și încrederea în sine a lucrătorilor vizați s-au ameliorat în mod vizibil datorită asistenței și serviciilor FEG, chiar dacă nu toți au găsit imediat un nou loc de muncă.

FEG a oferit statelor membre posibilitatea de acționa mai intens în regiunile afectate de concedieri, atât în ceea ce privește numărul de persoane asistate, cât și amploarea, durata și calitatea sprijinului, decât ar fi fost posibil fără finanțarea din FEG. Fondurile UE le-au permis statelor membre să intervină într-un mod mai flexibil și să includă în pachetele lor acțiuni foarte personalizate, uneori inovatoare, astfel încât au putut să acorde mai multă atenție anumitor categorii de populație, precum persoanele în căutarea unui loc de muncă mai slab calificate și defavorizate (persoanele în vârstă de peste 50 de ani, persoanele provenite din medii de migranți, persoanele cu handicap, persoanele care nu au decât o educație și competențe de bază etc.).

Târgurile de locuri de muncă adresate lucrătorilor concediați s-au dovedit a fi deosebit de eficace, precum și acțiunile în cadrul cărora agențiile de implementare au contactat întreprinderi locale în vederea identificării, împreună cu acestea, a locurilor de muncă vacante care nu au fost încă publicate, astfel încât lucrătorii sprijiniți să poată beneficia de o formare care să transmită competențe corespunzătoare nevoilor posturilor vacante.

 
 

Persoane de contact:

Jonathan Todd (+32 2 299 41 07)

Cécile Dubois (+32 2 295 18 83)

 

Pagini Utile

Adaugat: Joi, 14 Noiembrie 2013, 15:57:10
Autori: CE


Alte articole din Cetățenia europeană:

» Vi s-au încălcat drepturile europene? Spuneți apăsat.
» Dreptul cetățenilor europeni de a participa și vota în alegerile naționale
» Dreptul femeilor la educație
» Drepturi sporite pentru personalul casnic
» Mass media, libertatea și pluralismul
» Video: Drepturile cetățenilor europeni
» Pașaportul european și drepturile cetățenilor
» Reformele în justiția europeană
» Inițiativa cetățenească
» EUROPAfest 2013 - lansarea pe 9 aprilie
» Drepturi cetățenești europene cu botoșăneni
» Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
» Copiii migranților ajung în școli mai slabe
» Camioane mai sigure și mai ecologice pe șoselele Europei
» Trafic de persoane: Majoritatea victimelor identificate în statele membre ale UE sunt cetățeni din România și Bulgaria.
» Care sunt drepturile tale atunci cand cumperi un produs?
» Drepturile consumatorilor - drepturi europene
» Dreptul la muncă și locuință
» Săptămâna UE: despre cetățenie și conturile bancare
» Confidențialitate și protecția datelor personale
» Dreptul la proprietate - dreptul la păstrarea economiilor
» Uniunea Europeană și migrația
» Munca nedeclarată este un flagel
» Luna pieței unice europene: locuri de muncă, drepturi sociale, bănci, comerț electronic
» Dreptul tuturor cetățenilor UE la avocat și comunicare cu familia
» Dezbateri în Luna Pieței Unice: locurile de muncă, drepturile sociale, băncile și comerțul electronic, în toate cele 24 de limbi ale UE
» Cinci priorităţi ale Europei pentru anul următor
» Documentar și grafice: libera circulație a persoanelor în UE
» Normele UE anti-discriminare
» EURES - nou Regulament propus de Comisia Europeană
» Fiscul şi libera circulaţie în Europa
» Carta drepturilor fundamentale ale Uniunii Europene
» Grafice Eurobarometru în România : condiții de muncă proaste și din ce în ce mai proaste
» ANOFM sprijină în reţea Garanţia pentru tineret
» Comisarul european Corina Creţu: Provocările generate de fenomenul migraţiei

Comentarii:

PetrC.L. a scris, Marti, 05 Ianuarie 2016, 04:09:55 :

I got many of new interesting.
We offer best medicines in online pharmacy shop.

GeorgeG.C. a scris, Marti, 26 Ianuarie 2016, 01:23:04 :

I have much of new of informative.
Writing your diploma the professional as write paper free online soon as possible.

NailX.S. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 04:36:18 :

It`s is a very interesting description.
Good without prescr drug in buy beloc blog.

CaleosQ.L. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:36:21 :

I received learned a lot of of informative.
We offer good drug in buy cozaar shop.

IraZ.G. a scris, Duminica, 19 Februarie 2017, 20:56:28 :

It`s is a very interesting blog.
In our online Apteka cheapest cost for drug. See more to cialis extra dosage site. We offer good medicines in site shop. Best no prescription medicines in hoodia no prescription site.

Alte articole
» Din EUROPARLAMENT: Galerii foto - Parlamentul European
» Din EUROPARLAMENT: Infografice - Parlamentul European
» Din CăUTăM PARTENERI : Greece: Crisis Observatory
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Ziua Europei cu Reţeaua Europe Direct România
» Din CETățENIA EUROPEANă: Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Concurs de lectură
Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Euro-mărțișoare 2013
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Ziua Europei 2012 la Botoşani
» Din COMISIA EUROPEANă : Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Super Euro Direct, 17 mai
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
Broşură editată de Comisia Europeană
» Din COMISIA EUROPEANă : Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
Azi, la Reprezentanţa Comisiei Europene
» Din ULTIMA ORA: Audierea lui Dacian Cioloş
La Parlamentul European
» Din ULTIMA ORA: Preambul: Audierea lui Dacian Cioloş
» Din MAI 2009: Expoziţia virtuală STUDE
» Din APRILIE 2009: Parteneriate europene
» Din MARTIE 2009: Ştafeta TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA
Comunicat de lansare
» Din MARTIE 2009: Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
Despre drepturile consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Conferinţa de presă
De Ziua Consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Martisoare electorale europene
Acţiune a Centrului Europe Direct Botoşani sub deviza: Alegeri Europene - TU DECIZI!
» Din FEBRUARIE 2009: Seminar la Hotel Hilton Bucureşti
Centrele de informare EUROPE DIRECT
Unica responsabilitate pentru continutul site-ului revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in site.