acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
MARTIE 2009 » Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
Despre drepturile consumatorilor

   Reprezentantul APC Botoşani a primit răspuns la întrebările consumatorilor botoşăneni

Vineri, 13 martie, Comisarul european Meglena Kuneva a purtat o discuţie on-line despre drepturile şi preocupările consumatorilor europeni.

   În cadrul discuţiei reprezentantul Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor Botoşani i-a adresat câteva întrebări doamnei Comisar, primind următoarele răspunsuri:

Întrebarea 1. Unii experţi străini au apreciat că România este cu 50 de ani în urma altor ţări din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte gradul de cultură consumatorilor. Ce putem face pentru ca acest decalaj să nu crească în continuare iar România, eventual Bulgaria, să nu devină „lada de gunoi” a Europei?

Răspunsul doamnei Meglena Kuneva:  Cunoaştem şi stăpânim situaţia. Cetăţeni din Bulgaria şi România, amintiţi-vă! Înainte de 2007 nimeni nu credea că vom reuşi să aderăm la Uniunea Europeană iar cele două ţări au primit statutul de economie de piaţă funcţională în 2002 şi 2003, pentru a trece de la statutul de cumpărător la cel de consumator. Dar chestiunea drepturilor omului este fundamentală. Noi vom lansa o campanie concretă, finanţată de Comisia Europeană pentru a-i conştientiza pe consumatori asupra drepturilor lor. Totul depinde însă de un bun sistem judiciar, domeniu în care cele două ţări trebuie să-şi întărească eforturile. Tocmai am propus o legislaţie europeană ambiţioasă pentru a garanta respectul drepturilor consumatorilor peste tot în Uniunea Europeană. Spre exemplu, ne ocupăm de problemele cu care sunt confruntaţi consumatorii în timp de fac cumpărături pe Internet. O protecţie solidă va fi garantată, atât pe Internet cât şi în magazine.

Întrebarea 2: La începutul anilor 90 existau în România circa 150 de asociaţii de protecţia consumatorilor aflate la început de drum. În prezent există numai aproximativ 20 de organizaţii de consumatori viabile, dintre care 90 la sută au bugete infime sau cvasiinexistente. Ce poate întreprinde Comisia Europeană pentru ca mişcarea consumatoristă din România să nu degenereze şi sa dispară?

Răspunsul doamnei Meglena Kuneva: - Cred într-o mişcare a consumatorilor puternică şi unită, cred în cooperare. Dacă asociaţiile vor urma această cale, ele se vor situa în cea mai bună poziţie mai bună pentru a obţine finanţări din partea autorităţilor lor naţionale. Văd progrese încurajatoare ale asociaţiilor din România care acţionează astfel. Aceasta este calea de urmat!

   Din răspunsurile date mai  rezultă că d-na Meglena Kuneva nu a putut să creadă aprecierea privind situaţia de criză prelungită a mişcării consumatoriste din România, unde marea majoritate a asociaţiilor de consumatori au bugete infime sau cvasiinexistente.

   În ceea ce priveşte participarea financiară a României la sprijinirea mişcării consumatoriste europene, a explicat-o astfel: „România este un stat membru al Uniunii Europene şi în această calitate contribuie la bugetul comunitar”. În final Comisarul a făcut românilor o promisiune surprinzătoare: „România este prima ţară pe care am vizitat-o în 2007, în calitate de Comisar şi sper să mă reîntorc aici înainte de sfârşitul mandatului meu.

   Reprezentantul APC Botoşani a mulţumit, în final, doamnei Comisar Meglena Kuneva pentru frumoasele cuvinte adresate reprezentanţilor consumatorilor din România: „Răspunsul dumneavoastră ne-a încurajat şi aşteptăm vizita în România cu nerăbdare şi speranţă”!

   Textul integral al sesiunii de chat poate fi urmărit pe adresa http://ec.europa.eu/consumers/chat_13march_en.htm 

Autori: Europe Direct Botoşani

Comentarii:

Rony a scris, Sambata, 12 Septembrie 2015, 15:12:09 :

Aceasta este cu siguranță o writeup minunat Vă mulțumim pentru deranjat pentru a descrie toate acestea pentru noi, este un mare ajutor. Hairfinity
Travispl a scris, Joi, 12 Noiembrie 2015, 06:54:43 :

It`s is a very interesting site.
We offer cheapest medicines in meds site shop.

StemY.I. a scris, Luni, 25 Ianuarie 2016, 14:08:25 :

This is a very interesting description.
Fast service for writing 100% quality essays for undergraduate in http://write-paper-co.my-webs.org/ of any themes.

MerieI.V. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 04:52:20 :

It`s is a very interesting description.
Purchase cheap drug you can on cheap karela

MerieD.V. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:20:58 :

This is a very informative paper.
For order good med click to manxxx site.

GeorgeP.H. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 06:42:23 :

It`s is a very interesting item.
For buy cheapest drugs click to ceclor online website.