acasa | contact
EuropeDirect Info Europe Direct
AGRICULTURă şI DEZVOLTARE RURALă » Șase puncte cheie pentru o reformă consistentă a Politicii agricole comune
Comisarul European Dacian Cioloș, discurs la Parlamentul European

Azi și mâine la sesiunea plenară a Parlamentului European (PE), parlamentarii europeni discuta și votează mandatul de negociere al PE asupra pachetului de reformă a Politicii Agricole Comune, propus de Comisia Europeană.

Iată discursul comisarului european Dacian Cioloș, la începerea dezbaterilor.   

Dezbaterile pot fi urmărite live pe site-ul PE la http://www.europarl.europa.eu/ep-live/en/plenary/video?date=12-03-2013  

Șase puncte cheie pentru o reformă consistentă a Politicii agricole comune

Doresc, mai întâi, să vă mulțumesc pentru implicarea dumneavoastră încă de la începutul procesului de reformă a politicii agricole comune și să mulțumesc raportorilor și shadow-raportorilor. Această muncă intensă asupra celor patru regulamente – plăți directe, dezvoltare rurală, Organizații Comune de Piață și regulamentul orizontal - au permis Parlamentului să își poată vota mandatul de negociere înaintea Consiliului care ar trebui să și-l adopte săptămâna viitoare. 

Această etapă de stabilire a mandatului dumneavoastră de negociere este crucială pentru a putea intra în a doua fază a negocierii unui acord între Parlamentul European, Consiliu și Comisie.
Așadar, nu este un punct final ci începutul fazei de negocieri politice în vederea unui acord asupra unei Politici agricole comune reformată, ambițioasă și pragmatică, la care sper că vom fi în măsură să ajungem până în iunie.
Unele puncte rămân să fie clarificate între noi și Consiliu în cadrul discuțiilor trilaterale. Totuși, cred că suntem de acord în privința principiilor, ceea ce ne permite să luăm în calcul o desfășurare în bune condiții a negocierilor între cele trei instituții. 
1. Problema echității va fi un subiect major în faza finală a discuțiilor. Știu că mulți dintre dumneavoastră s-au pronunțat deja cu tărie în favoarea plafonării sau a reechilibrării subvențiilor între statele membre. Noțiunile de agricultor activ, degresivitate, convergență internă sunt esențiale pentru o mai bună țintire, pentru direcționarea mai eficientă a cheltuielilor publice. Din acest punct de vedere susțin ideea unui obiectiv minim absolut de convergență internă, asemănător cu ce s-a realizat pentru convergența externă. Convergența, echilibrarea plăților directe, nu trebuie să rămână un concept; trebuie să devină o realitate tangibilă până în 2019, cu ținte concrete.
2. Această evoluție trebuie să fie însoțită de instrumente complementare, care să răspundă realităților agricole și așteptărilor societății. Trei exemple:
·   tinerii fermieri.Instalarea tinerilor fermieri reprezintă o provocare europeană și, prin urmare, trebuie să fie abordată la nivel european.

 

·   exploatațiile mici și mijlocii. Fac parte din modelul nostru alimentar și din structura noastră economică. Schema simplificată pentru exploatațiile foarte mici este importantă. De asemenea, susțin ideea unui bonus pentru „primele hectare”.
·   zonele defavorizate. Trebuie să ne dăm mijloacele pentru a menține agricultura peste tot în Europa. 
3. Este de la sine înțeles că toate acestea trebuie să se realizeze în cadrul celei mai ireproșabile gestionări posibile. În ultimele luni, am lucrat mult împreună asupra acestui subiect. Știți că susțin ideea unei suspendări rapide a rambursărilor către statele membre atunci când sunt detectate probleme grave de gestionare și de control, care nu sunt tratate în mod corect.
4. În ceea ce privește "înverzirea"(introducerea unor practici agricole durabile). Este un instrument de valorizare a producției de bunuri publice. Reflectă dimensiunea economică a fertilității solului și a biodiversității. Totodată, este un instrument de luptă împotriva schimbărilor climatice. Această evoluție a PAC este necesară atât pentru mediu cât și pentru agricultori.
Este exclus să cedăm tentațiilor unei PAC de un verde spălăcit (greenwashing) sau unor măsuri aproximative care ar avea un efect discutabil, ar fi foarte complicate și ar duce la rate de eroare inadmisibile. 
Dimpotrivă, sunt de acord cu principiul unei echivalențe aanumitor practici de agromediu cu cele trei măsuri de „înverzire” propuse, cu trei condiții: dacă măsurile alternative sunt la fel de eficace și mai pertinente pe plan local, dacă sistemul își păstrează simplitatea, dacă sunt implicați toți agricultorii.
Pentru ca banii contribuabililor să fie utilizați în mod eficace, mi se pare important ca măsurile de „înverzire” să fie utilizate ca referință (baseline) pentru măsurile de agromediu din cadrul celui de-al doilea pilon și ca cele 7 % de zone de interes ecologic să își joace rolul de stabilizator al ecosistemelor agricole, sinonim cu productivitatea și cu competitivitatea pe termen lung.
Adaug că, pentru a-i viza pe toți agricultorii, introducerea practicilor agricole durabile trebuie să includă un regim credibil de sancțiuni, care să meargă dincolo de pierderea a 30 %.
5. În paralel, trebuie să consolidăm poziția agriculturii în cadrul economiei și în teritorii.
Mai întâi pe plan structural: prin încurajarea organizațiilor de producători, a organizațiilor interprofesionale și a circuitelor de comercializare scurte, se ameliorează competitivitatea sectoarelor și se furnizează valoare adăugată pentru agricultori.
De altfel, din acest punct de vedere, este necesară o clarificare a normelor în materie de concurență. Nu totul este fezabil sau de dorit în acest domeniu, și asta știm cu toții, și dumneavoastră și eu. Aș sublinia mai ales un subiect asupra căruia trebuie să lucrăm în continuare: ce dispoziții putem să prevedem pentru ca vârfurile de criză să fie eficient gestionate, să fie evitate, într-o preocupare comună pentru a limita impactul economic negativ pentru sectorul agricol și pentru utilizarea cea mai bună a banilor publici. 
Apoi, trebuie să dispunem în continuare de mijloace de acțiune pentru situațiile conjuncturale defavorabile. Măsurile de depozitare privată și de intervenție publică trebuie să fie completate:
·   cu rezerva pentru situații de criză și cu măsuri de urgență. Pe durata unei crize, trebuie să reacționăm imediat, nu să dezbatem în legătură cu baza juridică cea mai pertinentă, cum se întâmplă prea adesea în prezent.
·   cu punerea la dispoziție pentru statele membre si pentru agricultori, în cadrul celui de-al doilea pilon PAC, a unui instrument de stabilizare a veniturilor.
În acest context se integrează sfârșitul cotelor de zahăr. Acestea nu răspund provocărilor economice actuale. De asemenea, în sectorul vitivinicol, Grupul la nivel înalt pentru drepturile de plantare a viței de vie a schițat căi de urmat în privința conceptului de autorizare.
Este vorba despre inițierea unei noi repartizări a rolurilor între puterile publice și actorii privați, fără a se reveni la gestionarea administrată, dar utilizând o reglementare flexibilă, eficace și pragmatică, care păstrează legătura cu realitatea din prezent a piețelor.
6. În încheiere, aș dori să revin la transparența sprijinului financiar acordat în cadrul PAC. Aceasta stă la baza încrederii contribuabililor. Trebuie să informăm cetățenii în privința utilizării fondurilor comunitare dacă dorim ca PAC să reprezinte un parteneriat solid și durabil între Europa și agricultura sa.
Vă mulțumesc pentru eforturile depuse. Aveți toată atenția mea și rămân la dispoziția dumneavoastră pentru viitoarele schimburi de opinii, cu scopul de a avansa în mod echilibrat în trei direcții: să susținem o producție agricolă competitivă, o producție agricolă durabilă, o producție agricolă care să servească ocuparea forței de muncă și dezvoltarea teritoriilor noastre.
Adaugat: Marti, 12 Martie 2013, 15:55:35
Autori: Parlamentul European


Comentarii:

DanielQ.B. a scris, Marti, 05 Ianuarie 2016, 04:40:35 :

I have much of new cognitive.
Best no needed prescription drugs in drugstore online shop.

VanyaV.D. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 05:11:39 :

I found many of cognitive.
Purchase low medicines you can on cheap epogen

MerieI.G. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 06:55:19 :

I have many of new interesting.
For buy cheap drugs click to lozol online site.

ClausK.I. a scris, Marti, 23 Februarie 2016, 17:09:26 :

I have much of new things.
Cheapest without prescription medicines in cheap arjuna site. For order cheap drugs click to buy primaquine online shop. Cheapest no presc medicines in exelon online website.

MerieY.N. a scris, Duminica, 19 Februarie 2017, 20:37:26 :

This is a very great description.
Purchase cheap drug you can on site In on line pharmacy low cost for drugs. See more to luvox sin receta site. Buy cheap drugs you can on comperare diovan kein rx

Alte articole
» Din EUROPARLAMENT: Galerii foto - Parlamentul European
» Din EUROPARLAMENT: Infografice - Parlamentul European
» Din CăUTăM PARTENERI : Greece: Crisis Observatory
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Ziua Europei cu Reţeaua Europe Direct România
» Din CETățENIA EUROPEANă: Implicarea reprezentanților lucrătorilor și angajatorilor (partenerii sociali) în reformele guvernamentale
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Concurs de lectură
Cartea verde privind strategia europeană în materie de deșeuri de plastic aflate în mediul înconjurător
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Euro-mărțișoare 2013
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Ziua Europei 2012 la Botoşani
» Din COMISIA EUROPEANă : Proiectul „IRIS III”: 5 milioane Euro, Dunărea şi România
» Din BLOGURILE EUROPE DIRECT: Super Euro Direct, 17 mai
» Din CENTRUL EUROPE DIRECT BOTOşANI : Drepturile dumneavoastră în calitate de consumator
Broşură editată de Comisia Europeană
» Din COMISIA EUROPEANă : Şcoala cu clasele I–VIII Româneşti, Botoşani a primit Certificatul European Language Label
Azi, la Reprezentanţa Comisiei Europene
» Din ULTIMA ORA: Audierea lui Dacian Cioloş
La Parlamentul European
» Din ULTIMA ORA: Preambul: Audierea lui Dacian Cioloş
» Din MAI 2009: Expoziţia virtuală STUDE
» Din APRILIE 2009: Parteneriate europene
» Din MARTIE 2009: Ştafeta TINERI UNIŢI DIRECT SPRE EUROPA
Comunicat de lansare
» Din MARTIE 2009: Discuţie on-line cu Comisarul Meglena Kuneva
Despre drepturile consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Conferinţa de presă
De Ziua Consumatorilor
» Din MARTIE 2009: Martisoare electorale europene
Acţiune a Centrului Europe Direct Botoşani sub deviza: Alegeri Europene - TU DECIZI!
» Din FEBRUARIE 2009: Seminar la Hotel Hilton Bucureşti
Centrele de informare EUROPE DIRECT
Unica responsabilitate pentru continutul site-ului revine autorilor, iar Comisia Europeana nu este raspunzatoare pentru utilizarea sub orice forma a informatiilor continute in site.