Soarta controversatului Acord pentru combaterea contrafacerii va fi decisă la Parlamentul European pe 4 iulie. Toate cele cinci comisii parlamentare implicate în procesul luării deciziei s-au manifestat împotriva ACTA. Raportorul David Martin (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Regatul Unit) cere deputaţilor europeni să respingă acordul. Ne-a vorbit într-un interviu despre acord, ce s-a învățat din acesta și care sunt următorii pași posibili.
Cum interpretați votul comisiei pentru comerț internațional în favoarea respingerii acordului?
Când există un conflict între interesele comerciale și libertățile civile, Parlamentul European este de partea celor din urmă. Nimeni nu a fost împotriva ideii de apărare a proprietății intelectuale. Dezbaterea s-a concentrat pe întrebarea: Este ACTA instrumentul potrivit pentru acest lucru? Concluzia clară a votului a fost că nu.
Ce lecții putem învăța din ACTA pentru negocierea unui nou tratat internațional privind proprietatea intelectuală?
Acesta trebuie să fie cât de deschis posibil. Legile negociate în secret sunt în general legi rele. Comisia Europeană trebuie să informeze Parlamentul în cadrul fiecărei runde de negocieri și să asculte ce spunem pe fiecare subiect. Când Parlamentul European a aflat că ar putea fi inclusă „legea celor trei lovituri“, a spus clar că acest lucru este inacceptabil și s-a renunțat la idee.
Dacă am fi fost implicați mai devreme, poate s-ar fi ajuns la două acorduri separate: unul pentru bunurile fizice și altul pentru bunurile virtuale. Cel pentru bunurile fizice ar fi trecut prin Parlamentul European fără niciun comentariu. Nimeni nu acceptă medicamente sau genți Gucci false în UE. Dar libertatea internetului este o chestiune mai sensibilă.
Dacă Parlamentul European ar fi așteptat decizia Curții de Justiție înainte să se pronunțe, care ar fi fost avantajul?
Dacă ești în favoarea ACTA, este rațional să aștepți. Dar dacă ești împotrivă, nu are rost să aștepți decizia Curții, pentru că poziția nu se schimbă indiferent de Curte.
Ce credeți despre sugestia comisarului pentru comerț Karel De Gucht de a trimite ACTA înapoi Parlamentului European cu clarificări după decizia Curții?
Karel De Gucht este un avocat eminent, deci am fost surprins de comentariile sale. Un text legal nu poate fi schimbat de asigurările date de Comisia Europeană Parlamentului.